Сили оборони України відбили 14 атак окупантів під Мар'їнкою – Генштаб ЗСУ

Українські війська в Донецькій області на одних напрямках обороняються, на інших – наступають
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Російські окупанти зосереджують основні зусилля на лиманському, бахмутському, авдіївському й мар'їнському напрямках. Протягом доби там зафіксовано 23 бойові зіткнення. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ, опублікованому у Facebook 12 червня.

Повідомляють, що на лиманському напрямку протягом доби російські окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Веселого Донецької області.

"На бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Благодатне, Новомаркове, Калинівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Південне, Суха Балка Донецької області", – зазначають у зведенні.

На авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії в напрямку Авдіївки Донецької області, успіху не мав.

"На мар'їнському напрямку наші захисники відбили всі 14 ворожих атак у районі міста Мар'їнка", – повідомили в Генштабі ЗСУ.

На шахтарському напрямку, додали там, ворог проводив безуспішні наступальні дії в напрямку Благодатного Донецької області.

"На запорізькому й херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії", – підсумували в Генштабі ЗСУ.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій, деокупувавши станом на зараз кілька населених пунктів. 11 червня українські військові повідомили про деокупацію населених пунктів Благодатне, Нескучне, Макарівка, 12 червня Сторожового й Новодарівки.

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 12 червня 2023 року, становлять приблизно 216 180 військових убитими, 7636 бойових броньованих машин, 3931 танк, 314 літаків, 299 вертольотів і тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначають, що втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.