"Сиріт стане ще більше". У російському Примор'ї депутати-комуністи висунули вимогу до Путіна припинити війну

У зверненні до президента депутати констатують, що три місяці "спецоперації" не принесли успіху, а кількість убитих і поранених зростає
Фото: ЕРА

У російському Приморському краї депутати законодавчих зборів від Комуністичної партії висунули вимогу припинити "спецоперацію". Трансляцію засідання 27 травня вели на YouТube-каналі органу влади.

На засіданні член фракції КПРФ Леонід Васюкевич підвівся і почав зачитувати звернення до президента Росії Володимира Путіна з вимогою негайного виведення військ з України. Йому майже одразу вимкнули мікрофон, але слова виступу чути на записі трансляції.

"Ми розуміємо, що якщо наша країна не припинить спеціальну військову операцію, то сиріт у ній стане ще більше. На ній гинуть і стають каліками молоді люди, які могли принести користь нашій країні. Майже три місяці, що минули від початку операції, засвідчили, що досягти успіху у військовий спосіб неможливо, продовження військової операції призведе до неминучого збільшення кількості загиблих і поранених військовослужбовців. Ми вимагаємо негайного припинення військової операції на території України та виведення військ РФ", – ідеться у зверненні депутатів.

Наприкінці виступу Васюкевич зачитав чотири прізвища депутатів, які підписалися під зверненням. Двоє з них – Наталія Кочугова та Олександр Сустов – одразу ж заявили, що не робили цього.

Ще один – Геннадій Шульга – наприкінці виступу поаплодував однопартійцю.

Присутній на засіданні губернатор Примор'я Олег Кожемяко відразу висунув вимогу позбавити Васюкевича та Шульгу слова і вивести із зали.

"Ці дії ганьблять російську армію і наших захисників, які стоять у боротьбі з нацизмом. Зрадник", – цитує Кожемяка газета "Коммерсантъ".

У підсумку крайовий парламент проголосував за те, щоб позбавити Васюкевича та Шульгу голосу на засіданні.

Контекст:

Повномасштабне вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого, російська влада офіційно називає "спецоперацією".

4 березня Державна дума Росії ухвалила поправки до Кримінального кодексу РФ, які посилюють відповідальність за поширення "фейків" про дії збройних сил РФ. Відповідно до ухвалених поправок громадське поширення "свідомо неправдивої" інформації про використання збройних сил РФ карають штрафом у розмірі від 700 тис. руб. до 1,5 млн руб. (170–365 тис. грн) або позбавленням волі на строк до трьох років. Якщо закон порушили з використанням службового становища, строк позбавлення волі може становити до 10 років, а якщо це спричинило тяжкі наслідки – до 15 років.

Про перші кримінальні справи у РФ за цією статтею стало відомо в середині березня. 25 березня голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін сказав ТАСС, що відомство розслідує понад 10 таких справ.