Служба безпеки України повідомила, що її спецпризначенці зайшли у Куп'янськ. Фото

Спецпризначенці СБУ в Куп'янську
Фото: Служба безпеки України / Facebook
Спецпризначенці Центру спеціальних операцій "А" Служби безпеки України зайшли до Куп'янська Харківської області, захопленого росіянами в лютому, у перші дні повномасштабного вторгнення.

Про це пресцентр СБУ повідомив у Facebook, опублікувавши фото спецпризначенців у місті.

"Спецпризначенці ЦСО "А" СБУ в Куп’янську, який був і завжди буде українським! Ми звільнимо нашу землю до останнього сантиметра! Ідемо далі!" – заявили у СБУ.

Про те, що українські захисники звільнили Куп'янськ, радниця голови Харківської облради Наталія Попова писала кілька годин тому, публікуючи фото військовослужбовців 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Куп'янська міськрада попереджає, що повертатися до міста ще небезпечно. Коли це буде можливо, обіцяють повідомити окремо.

Контекст:

За період 1–8 вересня ЗСУ звільнили понад 1 тис. км&³2; території України, повідомляв президент України Володимир Зеленський. У Харківській області за останні дні ЗСУ взяли під контроль більше ніж 30 населених пунктів, зокрема звільнено Балаклію, де до початку повномасштабного вторгнення РФ проживало майже 27 тис. людей. У звільнені міста і села повертаються підрозділи Національної поліції, там проводять заходи щодо перевірки території.

Російські війська перебувають на території Харківської області від початку відкритого вторгнення в Україну – із 24 лютого. Обласний центр їм захопити не вдалося, окупантів відкинули, але вони практично щодня обстрілюють з артилерії та завдають ракетних ударів по Харкову та населених пунктах області.

За даними голови Харківської ОВА Олега Синєгубова станом на 29 травня, загарбники окупували приблизно 31% території області.

Куп'янськ – перше місто Харківської області, окуповане росіянами. 28 лютого обраний українцями мер Куп'янська Геннадій Мацегора перейшов на бік ворога і здав місто військам РФ.

У вечірньому зведенні 5 вересня Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про знищення значних сил окупантів у Куп'янську. "У результаті успішного вогневого ураження в районі населеного пункту Куп'янськ Харківської області окупанти втратили вбитими та пораненими понад 100 військовослужбовців, знищено дві бойові машини", – розповіли у Генштабі.