"Снаряд прилетів у місце, де я приймаю делегації журналістів, ЮНЕСКО, волонтерів". Окупанти знову вдарили по Херсону, пошкоджено музей, лікарню, житлові будинки

Будівля музею посічена осколками
Скріншот: Херсонський Художній Музей / Facebook
Росіяни 30 листопада і далі обстрілюють звільнений Херсон. Зокрема, один приліт зафіксовано на перетині вулиць біля Художнього обласного музею імені Олексія Шовкуненка та Обласного краєзнавчого музею, повідомила директорка художнього музею Аліна Доценко "Бабелю".

За її словами, у будівлі вилетіли вікна, посічено фасад і зруйновано будівельний паркан.

Співробітників музею під час удару не було у приміщенні.

"Снаряд прилетів у місце, де останні два тижні я приймаю делегації журналістів, ЮНЕСКО, волонтерів, а тепер як це робити? Ми збиралися починати звірку (складати список украдених експонатів), але тепер я не знаю, як пускати співробітників на роботу", – сказала вона.

Відео з наслідками обстрілу опубліковано у Facebook музею.

"На тому місці, де зруйнований паркан, упродовж 11 днів, із 17-го до 28 листопада, проходило спілкування із сотнею людей – журналістами та представниками міжнародних організацій", – зазначили в музеї.

Крім того, окупанти обстріляли лікарню і житлові будинки, повідомив пресофіцер комендатури оборони Херсона, капітан-лейтенант Дмитро Плетенчук. Про це він сказав в ефірі телемарафону, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Так, сьогодні вчергове вони поцілили, постраждала чергова лікарня, це обласна стоматологічна поліклініка. Окрім цього, є прильоти по житлових будинках. Наразі інформація щодо постраждалих установлюється", – сказав Плетенчук.

Він зазначив, що ворог періодично б'є по Херсону з різних видів ракетного та артилерійського озброєння, і не завжди є можливість вчасно увімкнути сирени повітряної тривоги, оскільки Херсон розташований на лінії фронту.

Напередодні, 29 листопада, росіяни обстріляли Херсонську обласну клінічну лікарню, повідомляли в Офісі президента.

Контекст:

Наприкінці серпня ЗСУ розпочали наступальні дії, зокрема в Херсонській області. 9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав розпочати відведення російських військових із Херсона і з правобережжя Херсонської області.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 11 листопада повідомив, що спецпідрозділи ЗСУ зайшли до міста. Зеленський приїжджав до звільненого Херсона 14 листопада.

Операція зі звільнення міста тривала від початку вересня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Українські сили оборони під час контрнаступу на півдні вийшли на рубіж по правому березі річки Дніпро, деокупували до 5580 км&³2; території та 198 населених пунктів, повідомив 17 листопада заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

Росія почала системно обстрілювати Херсон із лівого берега, оскільки хоче помститися місцевим жителям, заявили в ОПУ 21 листопада.