Спостерігачі ОБСЄ повідомили більше ніж про 200 порушень режиму припинення вогню на Донбасі за добу

Українська сторона регулярно повідомляє про порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків
Фото: ЕРА

Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували в Донецькій області 10 порушень режиму припинення вогню увечері 5 січня. У Луганській області нарахували 208 порушень, із них 188 – вибухи невизначеного походження.

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала 218 порушень режиму припинення вогню на Донбасі за добу. Більшість із них 208 – у Луганській області. Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ від 6 січня.

Спостерігачі зафіксували в Донецькій області 10 порушень режиму припинення вогню, шість із яких сталися в районі на північний захід від Донецької фільтрувальної станції ввечері 5 січня. За попередній звітний період у цій області зареєстрували сім таких порушень, зокрема п'ять вибухів невідомого походження.

У Луганській області місія зафіксувала 208 порушень режиму припинення вогню (з них 188 – вибухи невизначеного походження, а також 11 черг і пострілів із 73-мм гармати). Водночас 140 вибухів сталися в районі на північний захід від населеного пункту Сиротине (підконтрольний уряду України, 71 км на північний захід від Луганська). Вибухи оцінили як навчання з бойовою стрільбою поза зоною безпеки на полігоні біля Миколаївки.

СММ зафіксувала 35 порушень режиму припинення вогню (зокрема 15 вибухів невизначеного походження) біля ділянки розведення в районі Золотого Луганської області.

Після того як на засіданні тристоронньої контактної групи 22 липня минулого року було досягнуто домовленості про посилення режиму припинення вогню з 00.01, 27 липня СММ зафіксувала не менше ніж 5540 порушень режиму припинення вогню на Донбасі, указано у звіті місії.

Свободу пересування СММ ОБСЄ обмежували міни та нерозірвані боєприпаси. Збройні формування в окремих районах Донецької та Луганської областей часто не пускають спостерігачів у райони, прилеглі до не підконтрольних уряду ділянок кордону України, підсумували в ОБСЄ.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Президент України Володимир Зеленський зауважував, що Об'єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли й після набуття перемир'ям чинності.

Українська сторона регулярно повідомляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. Є загиблі й поранені серед військовослужбовців ЗСУ. За словами начальника Генштабу Руслана Хомчака, Збройні сили України на 99% виконують завдання не відкривати вогню у відповідь на провокації бойовиків.