"Справа в уряді": Кулеба заявив, що Німеччина гальмує постачання боєприпасів ЗСУ

Я думаю, що Німеччина дійсно могла б більше допомогти глава МЗС України
Фото: ЕРА
Влада Німеччини уповільнює постачання боєприпасів для України, яка захищається від російської агресії. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в опублікованому 11 березня інтерв'ю Bild.

За його словами, німецькі збройові концерни готові до виконання великих замовлень. Але уряд Німеччини не поспішає укладати угоди.

"Я думаю, що Німеччина дійсно могла б більше допомогти боєприпасами. З артилерійськими боєприпасами. Ми сіли з українськими представниками і німецькою збройовою промисловістю, і німецька промисловість у моїй присутності вимагала від німецького уряду одного: підписаних контрактів. Ми готові надати. Отже, проблема в уряді", – сказав Кулеба.

78 березня міністри оборони країн ЄС обговорювали проблему дефіциту боєприпасів для України. Неформальна зустріч міністрів відбулася у Стокгольмі.

За словами верховного представника ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, у ЄС домовилися про три напрями прискорення закупівлі й постачання боєприпасів для ЗСУ.


Контекст:

За даними ЗМІ, українські військові за добу використовують річний запас артснарядів невеликої країни Європи.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив 13 лютого, що ЗСУ у війні проти РФ використовують "у рази" більше боєприпасів, ніж передають їхні західні партнери. "Війна в Україні поглинає величезну кількість боєприпасів і виснажує запаси союзників. Нинішній рівень витрат боєприпасів Україною в рази перевищує рівень нашого виробництва", – зазначив генсек Альянсу.

1 березня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що   Німеччина наростить виробництво боєприпасів, а також потужності з ремонту зброї, щоб краще підтримати Україну в боротьбі із вторгненням Росії. "Постійна підтримка України протягом року також дала нам знання, які дають нам змогу забезпечити достатнє постачання запасних частин, ми створили ремонтні потужності для зброї, яку використовують у війні, у місцях за межами України", – сказав він на пресконференції в Берліні.

Збройним силам України необхідно вчетверо більше снарядів, ніж обіцяє закупити Європейський союз. Про це 8 березня заявив міністр оборони України Олексій Резніков у коментарі журналістам перед зустріччю з колегами із країн ЄС у Швеції.