Справу начальника харківського вишу, якого підозрюють у роботі на РФ, передали до суду – СБУ

СБУ затримала колишнього главу інституту в серпні 2022 року
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України передала до суду справу про підозру в держзраді екскерівника Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Про це пресслужба відомства повідомила 5 червня.

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення тимчасовий виконувач обов'язків глави вишу, який готував співробітників для СБУ, не здійснив вчасної передислокації особового складу й майна інституту і фактично готував довірений йому навчальний заклад "здатися" РФ.

"Зрадник залучив до підривної діяльності ще одного співробітника навчального закладу. Вони удвох намагалися схилити курсантів до співпраці з російськими окупантами, які на той час наступали на місто. Під час багатоетапної спецоперації злочинні дії очільника закладу було викрито, а його самого затримано", – ідеться в повідомленні.

Під час обшуків виявлено докази підривної діяльності на користь РФ, а також вибухівку, набої та РГД, стверджують спецслужби. Підозру повідомили за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Санкції статей передбачають покарання до 15 років ув'язнення.

Контекст:

Про затримання колишнього керівника Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого стало відомо в серпні 2022 року. За даними LB.ua, підозрюваний – Юрій Рябуха, колишній заступник начальника управління СБУ в Харківській області.