США ввели санкції проти призначеного окупантами "мера" Маріуполя та херсонських колаборантів Сальдо та Стремоусова

Держдеп оголосив про нові санкції 2 серпня
Фото: EPA
США ввели санкції проти херсонських колаборантів, які погодилися співпрацювати з російськими окупантами. Про це повідомляють на сайті Держдепу США 2 серпня.

"Департамент також вносить до списку чотирьох фізичних та одну юридичну особу, які незаконно діють на території України у співпраці з Росією. Деякі із цих цілей визначили союзники та партнери, що ще більше зближує наші режими", – ідеться в повідомленні.

В інформаційному бюлетені Держдепу зазначено, що йдеться про призначеного окупантами нелегітимного мера Маріуполя Донецької області Костянтина Іващенка, призначеного російською окупаційною владою "губернатора" Херсонської області Володимира Сальдо, його "заступника", колаборанта Кирила Стремоусова, а також про "главу" окупаційного уряду у Херсонській області Сергія Єлісєєва. У Держдепі зазначили, що Єлісєєв "прагнув просувати Херсонську область до об'єднання з Росією" і був російським урядовим чиновником і членом російського апарату безпеки.

Крім цього, санкції введено проти незаконно створеного російськими окупантами "Комітету порятунку "За мир і порядок", який "співпрацює з урядом Росії, щоб підтримати контроль Росії над Херсонською областю та перешкодити спротиву".

Контекст:

Маріуполь окупанти захопили наприкінці травня. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає. У місті проблеми з водою, брак харчових продуктів, гуманітарна катастрофа та антисанітарія, повідомляли у мерії. Доступ до води має лише 3% жителів.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році росіяни окупували частину Херсонської області і, за даними української розвідки, планують провести "референдум" для "легалізації" окупаційних адміністрацій. У Раді національної безпеки США заявили, що Росія планує нову спробу анексії українських територій (не лише Херсонської області) за сценарієм, який застосовувала у 2014 році з Кримом.

Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військові перейшли у контрнаступ на півдні. Просування військ у цьому регіоні відбувається повільно, але впевнено, розповіли у командуванні 11 липня.

Звільнення Херсона президент України Володимир Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні.

За даними обласної військової адміністрації станом на 2 серпня, ЗСУ звільнили вже 53 населені пункти в Херсонській області.