"Сталевий фронт" передав ЗСУ акумулятори й засоби зв'язку на 20 млн

Техніку одразу передадуть для виконання бойових дій до Бахмутського району
Фото: пресслужба "Метінвест"

Бійці 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ отримали техніку, необхідну для побудови мереж комунікацій: 100 командирських радіостанцій, 100 автомобільних радіостанцій, антени, роутери і ретранслятори. Окрім того, бійцям передали понад 100 зарядних станцій EcoFlow і спеціальну комунікаційну апаратуру для бронетранспортерів. Загальна вартість переданого – понад 20 млн грн. Надала допомогу компанія "Метінвест" у межах мілітарної ініціативи бізнесмена Ріната Ахметова "Сталевий фронт". Про це в "Метінвесті" повідомили 1 березня.

"Ми передаємо обладнання для забезпечення зв'язку й автономні генератори і дуже хочемо, щоб хлопцям це обладнання допомогло налагоджувати зв'язок між підрозділами. Ми всіляко підтримуватимемо ЗСУ. І в межах "Сталевого фронту", я думаю, це не останнє передане", – запевнив керівник проєктного офісу генерального директора групи "Метінвест" Олександр Водовіз.

Бійці зазначили, що вдячні за допомогу, за їхніми словами, автомобільні рації в дефіциті, тому техніку одразу передадуть для виконання бойових дій до Бахмутського району.

"Завдяки всьому переданому щонайменше роту, навіть трохи більше, повністю забезпечать шифрованим зв'язком. Добре, що є як портативні радіостанції, так і автомобільні: їх зараз дуже не вистачає на фронті. Ці радіостанції відповідають усім нашим вимогам для забезпечення секретності зв'язку. А за допомогою командирських радіостанцій можна здійснювати групові й індивідуальні виклики, щоб не чули інші. І це також забезпечує підвищену секретність, і перехоплення зв'язку тоді неможливе", – розповів боєць із позивним Грей.

У "Метінвесті" зазначили, що намагаються виходити безпосередньо на виробників техніки, щоб постачати необхідне обладнання у найкоротші строки – адже на ринку вже фіксують дефіцит потрібного устаткування. Особливо комунікаційної техніки для бойових машин.

"Дуже цінним засобом комунікації є внутрішня система зв'язку й комунікації для бронетранспортера М-113, яку ми передаємо. Вона дасть змогу глушити шум гусениць і виконувати ефективно бойові завдання у координації з командним пунктом. Також передаємо, здавалося б, побутові цивільні станції EcoFlow загалом на 11 кВт – вони підтримуватимуть командний пункт постійним резервним живленням і координуватимуть бронебійну техніку та підрозділи на передовій. Власне, механіка побудови зв'язку полягає в тому, що автономні зарядні станції і ретранслятори вишиковуються на лінії фронту, що дає змогу підвищувати покриття і координувати військові операції", – пояснив старший менеджер управління злиття й поглинання проєктного офісу "Метінвест" Олександр Куль.

Контекст:

"Метінвест" за рік війни передав на допомогу країні та ЗСУ понад 3,1 млрд грн, із них більше ніж 1,6 млрд грн – у межах мілітарної ініціативи "Сталевий фронт" Ріната Ахметова. Компанія доправила захисникам 1,2 тис. дронів, майже 1700 тепловізорів, 321 автомобіль і "швидкі", для заправки машин надали понад 1,1 млн літрів пального.

За рік війни підприємства СКМ, Фонд Ріната Ахметова і футбольний клуб "Шахтар" передали на підтримку Збройних сил України і потерпілим від війни українцям 5 млрд грн.