"Побільшало тягачів із танками". Андрющенко розповів про перекидання техніки окупантів через Маріуполь

Через центр Маріуполя знову почали перекидати живу силу російських військ, повідомляє Андрющенко
Фото: EPA
У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області знову активізували перекидання живої сили й техніки російських військових. Про це 19 березня розповів у Telegram радник мера міста Петро Андрющенко.

"П'ять вантажівок із боєкомплектом та 17 вантажівок із живою силою [пройшли] через центр міста в напрямку Мангуша [Донецької області]. По центру міста побільшало тягачів із танками в різних напрямках. Відслідковуємо", – написав Андрющенко.

Радник мера додав, що в районі мосту через Кальміус запрацював російський блокпост, де чергують окупанти з Росгвардії і стоять автозаки білого кольору.

Андрющенко також припустив, що після "таємного візиту" в Маріуполь президента РФ Володимира Путіна до міста, імовірно, приїде ще хтось із високопоставлених окупантів.

"Чекаємо на додаткову інформацію про ще один візит топмразот у Маріуполь по слідах царя", – повідомив він.

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого. Від початку березня Маріуполь був у блокаді, із другої половини травня – у повній окупації.

У Маріуполі на початку серпня залишалося приблизно 130 тис. осіб. До повномасштабного вторгнення у місті проживало 530 тис. осіб. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

У Маріуполі діє український спротив. Американський Інститут вивчення війни (ISW) в оперативному аналізі наголошував на тому, що ефективні партизанські атаки України відволікають окупантів від виконання завдань на фронті.

Через Маріуполь окупанти регулярно перекидають техніку й живу силу з території РФ на донецький і запорізький напрямки. У самому місті базуються мобілізовані росіяни, у російських підрозділах процвітає дезертирство, повідомляв Андрющенко.

У січні 2023 року, за даними радника мера, окупанти активно завозили в місто засоби ППО і живу силу, накопичивши до 30 тис. окупантів для подальшого наступу в Донецькій області. У лютому, за даними Андрющенка, перекидання техніки та живої сили тривало, зокрема в місто ввели додаткові підрозділи кадировців. У березні, повідомляв радник мера, окупанти змінили тактику переміщення колон і знову почали накопичувати війська у Маріупольському районі.