Столтенберг обговорив із Зеленським активізацію російських військ

Столтенберг: Ми, як і раніше, є прибічниками нашої тісної співпраці
Фото: ЕРА
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 6 квітня у Twitter повідомив, що під час телефонної бесіди обговорив із президентом України Володимиром Зеленським активізацію російських військ поблизу українського кордону.

"Я зателефонував президенту Зеленському, щоб висловити серйозну стурбованість у зв'язку з російською військовою активністю навколо України і тривалим порушенням режиму припинення вогню. НАТО твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми, як і раніше, є прибічниками нашої тісної співпраці", – написав Столтенберг.

Від початку цього року на Донбасі фіксують загострення ситуації. Зокрема, 26 березня в районі селища Шуми Донецької області незаконні збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях. Загинуло четверо військовослужбовців, включно з підполковником Сергієм Ковалем, іще двоє дістали поранення.

30 березня на позачерговому засіданні Верховної Ради головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак уточнив, що українські військові загинули поблизу Шумів унаслідок снайперського вогню. Головнокомандувач ЗСУ зазначав, що Росія нарощує військову присутність поблизу кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму.

1 квітня в Офісі президента повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів. Цього самого дня українська розвідка повідомила, що РФ готова до ескалації ситуації на Донбасі. Не відкидають також спроби просування окупантів углиб України.

Через ескалацію ситуації на Донбасі командування військ США в Європі оголосило максимальну готовність. Колишній командувач американської армії в Європі Бен Годжес припускає, що стягування військ може бути "позерством Росії" і "перевіркою" адміністрації нового президента США Джо Байдена.