Столтенберг: Путін зазнає поразки у війні, але відповідає ще жорстокіше, атакуючи українські міста і критично важливу інфраструктуру

Блінкен і Столтенберг зустрілися у Бухаресті
Фото: EPA
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і держсекретар США Ентоні Блінкен зустрілися 29 листопада в Бухаресті (Румунія). Про це повідомила пресслужба Альянсу.

У Бухаресті сьогодні триває зустріч глав МЗС країн НАТО.

"Ми зустрічаємося в Румунії, і я думаю, що це дуже вчасно і важливо, тому що Румунія є сусідом України, і ми бачимо, що там вирує війна. Війна, в якій президент [РФ Володимир] Путін зазнає поразки, але відповідає ще жорстокіше, атакуючи українські міста і критично важливі об'єкти інфраструктури. Президент Путін зараз перетворює зиму на війну або знаряддя агресії проти українського народу. І тому нам необхідно підтримувати Україну, і я надзвичайно вдячний за потужну підтримку з боку США: військову підтримку, економічну підтримку і все, що ви робите, щоб допомогти українцям", – сказав Столтенберг на брифінгу перед зустріччю.

Він висловив упевненість, що союзники НАТО і надалі надаватимуть безпрецедентну підтримку Україні.

"Нам треба триматися разом, тому що в інтересах нашої безпеки не допустити перемоги президента Путіна, бо це буде сигналом, що авторитарні лідери можуть досягти свого, застосувавши грубу військову силу", – сказав генсек.

Блінкен заявив, що країни НАТО "підтверджуватимуть підтримку України під час просування вперед".

Контекст:

Росія веде масовані обстріли критичної інфраструктури України з початку жовтня.

Унаслідок обстрілів 23 листопада, за даними українського МВС, загинуло щонайменше 10 людей. Влучання по об'єктах критичної інфраструктури й інших об'єктах зафіксували, зокрема, у Києві, Київській, Львівській і Кіровоградській областях. Через пошкодження об'єктів енергосистеми чотири українські АЕС було від'єднано від мережі, проблеми з електро-, водо- й теплопостачанням фіксували по всій країні. За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА.