Столтенберг закликав Південну Корею посилити військову підтримку України

Генсек НАТО закликав Південну Корею звернути увагу на приклади країн, які не надавали Україні військової допомоги, але згодом переглянули свою позицію
Фото: EPA

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Південну Корею надати військову підтримку Україні, пославшись на приклад інших країн, які внаслідок розв'язаної Росією війни в Україні змінили свою політику відмови від постачання зброї, повідомляє 30 січня Reuters.

Столтенберг у Сеулі заявив, що події в Європі й Північній Америці взаємопов'язані з іншими регіонами й що Альянс хоче допомогти впоратися із глобальними загрозами завдяки розширенню партнерських відносин в Азії.

Агентство повідомляє, що генсек Альянсу подякував Південній Кореї за нелетальну допомогу Україні, але закликав її зробити більше, додавши, що є нагальна потреба в боєприпасах.

Reuters нагадує, що Південна Корея підписала великі угоди щодо постачання сотень танків, літаків та іншої зброї члену НАТО Польщі з початку війни. Водночас президент Південної Кореї Юн Сук Йоль заявив, що корейський закон, який забороняє постачання зброї країнам, котрі перебувають у стані конфлікту, "ускладнює" постачання зброї Україні.

Столтенберг, коментуючи позицію корейської влади, зазначив, що такі країни, як Німеччина, Швеція й Норвегія, проводили аналогічну політику, але змінили її, пише Reuters. Реальність така, що Україні потрібно надати зброю, якщо світ не хоче, щоб перемогли "самодержавство й тиранія", додав він.

Глава НАТО заявив, що вважає "надзвичайно важливим", щоб Росія не виграла цієї війни. Він, за інформацією агентства, зазначив, що це важливо не лише для українців, а й для того, щоб не дати авторитарним лідерам, зокрема в Пекіні, хибний сигнал про те, що вони можуть досягти бажаного силою.

Столтенберг, як зазначає Reuters, відвідає також Японію. Його поїздка спрямована на зміцнення зв'язків із союзниками США на тлі війни в Україні та зростання конкуренції з Китаєм.

Контекст:

Південна Корея передала Україні 100 пікапів Ssang Yong Musso та п'ять мініекскаваторів Doosan DX17Z, повідомило посольство Сеула в Києві 7 грудня. Партію транспорту надав корейський уряд як гуманітарну допомогу.