Створення спецтрибуналу для РФ підтримує вже 32 країни – Кулеба

Кулеба: Путін і його соратники постануть перед судом
Фото: EPA
До коаліції за створення спецтрибуналу у справі про злочин агресії РФ проти України приєдналося ще дві країни. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter 14 березня.

"Ще дві країни приєдналися до коаліції за створення спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України. 32 держави зараз працюють разом, щоб притягнути до відповідальності найвище політичне і військове керівництво Росії. [Президент РФ Володимир] Путін і його соратники постануть перед судом", поінформував він.

Які це країни, міністр не вказав.

Контекст:

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд та інші схожі інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

В основу майбутнього спецтрибуналу Україна запропонувала покласти п'ять параметрів, один із яких – визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії вже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО та ОБСЄ, а також окремі країни.

2 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що міжнародний центр із розслідування злочину агресії РФ проти України працюватиме в Гаазі. У ньому братимуть участь європейське агентство Євроюст, Україна, Нідерланди й партнери з Об'єднаної слідчої групи, яка розслідувала катастрофу рейсу МН17.

На початку березня у Львові відбулася конференція United for Justice – "Об'єднані заради справедливості", або, як називає її генпрокурор Андрій Костін, "юридичний "Рамштайн". За словами Кулеби, друге засідання коаліції, яка працює над майбутнім спецтрибуналом, відбудеться 21–22 березня у Страсбурзі.