Суд над Грибом. На сьогоднішньому засіданні суддя дозволив викликати українцю швидку допомогу

Політв'язень заявив, що йому важко брати участь у засіданні
Фото: Ігор Гриб / Facebook

На засіданні суду в Ростові-на-Дону сьогодні українець Павло Гриб заявив, що його сильно турбують болі в животі і головний біль, що заважає йому брати участь у засіданні.

Сьогодні в російському Ростові-на-Дону під час судового засідання політв'язню українцю Павлові Грибу викликали швидку допомогу. Про це повідомляє видання "Кавказский узел".

"Мене на тижні вивозили в обласний клінічний діагностичний центр, де було рекомендовано додатковий огляд фахівцями. Дуже сильно турбують болі в животі і головний біль, вони заважають брати участь у засіданні", – заявив Гриб.

Водночас суддя зачитав довідку із СІЗО, у якій ідеться, що стан здоров'я Гриба є задовільним і підстав для надання невідкладної допомоги та звільнення з-під варти немає.

"Я прошу вас бути гуманними і відкласти засідання хоча б на два дні, до наступного тижня", – відповів на це українець.

Адвокат Марина Дубровіна, зі свого боку, оголосила висновок українського лікаря Василя Притули, у якому йдеться про прогрес захворювання і необхідність операції.

"У медичних документах жодної скарги не зафіксовано, хоча у Гриба вже помітно серйозні зміни", – підкреслила вона.

У підсумку суд вирішив викликати швидку допомогу українцю.

Наприкінці грудня 2018 року український лікар, доктор медичних наук, професор Притула, який проаналізував результати обстеження Гриба в ростовському клініко-діагностичному центрі, заявив, що захворювання українця прогресують і це критично небезпечно для його життя. В українця діагностували портальну гіпертензію, спленомегалію (збільшення селезінки), гіперспленізм, а також цироз печінки. 30 січня батько політв'язня заявив, що в його сина з'явилися симптоми хвороби Альцгеймера.

24 серпня 2017 року Гриба, який поїхав у Гомель (Білорусь) на зустріч із росіянкою Тетяною Єршовою, викрали співробітники ФСБ Росії. Два тижні про місце перебування українця не було відомо. 7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону одержало повідомлення від ФСБ про утримання Гриба в СІЗО Краснодара. У РФ українця обвинуватили у підготовці теракту в одній зі шкіл Сочі.

У липні 2018 року батько Гриба розповів, що під час етапування з Краснодара в Ростов-на-Дону його сина побили інші ув'язнені, які дізналися, за якою статтею його обвинувачують.

15 листопада суд у Ростові-на-Дону почав розгляд справи по суті. Гриб заявив про невинуватість і відмовився давати свідчення. Батько українця прогнозує, що вирок винесуть 11 лютого.