Суд України заарештував затриманого на Донбасі громадянина РФ Косяка, який здійснював розвідку позицій ЗСУ

Косяку вручили підозру за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України
Фото: Луганська обласна прокуратура / Facebook
Сєвєродонецький міський суд заарештував затриманого на Донбасі громадянина РФ Андрія Косяка, який у складі групи озброєних осіб із пов'язками Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) під прикриттям проведення робіт з розмінування здійснював розвідку залишених позицій Збройних сил України (ЗСУ).

Про це 18 жовтня у Facebook повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Зазначено, що Косяку вручили підозру за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України (участь у незаконних збройних формуваннях).

"Наразі Сєвєродонецьким міським судом Луганської області до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", – ідеться у повідомленні.

Контекст:

У 2014 році Росія окупувала Крим і розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей,  з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

13 жовтня 2021 року українська делегація у тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту повідомила, що оперативна група ЗСУ затримала на Донбасі Косяка. Російський паспорт він отримав у лютому 2021 року у Ростовській області, уточнював спікер української делегації у ТКГ Олексій Арестович.

У Косяка вилучили зброю та боєприпаси. Українська делегація у ТКГ також опублікувала фото його "військового квитка", виданого бойовиками "ЛНР".

За словами головного редактора видання "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова, у телефоні Косяка виявили відеозапис, як він у складі мінометної обслуги на порушення умов припинення вогню веде вогонь по українських позиціях у районі Золотого. Отже, Косяк під прикриттям документів СЦКК вів спостереження для обчислення нових цілей для обстрілу, зазначив Бутусов.

Окрім того, після затримання з'ясували, що уродженець Алчевська Косяк у 2010 році як громадянин України вчинив умисне вбивство, зазначили у СБУ.

Терористи "ЛНР" стверджують, що Косяк як "представник СЦКК" входив до групи з розмінування. Українська сторона наполягає, що затриманий під виглядом гуманітарної діяльності займався розвідкою.

15 жовтня перед готелем в окупованому Донецьку, де проживають члени місії ОБСЄ, почалися протести проти затримання бойовика. Мітингувальники перешкоджали будь-якому пересуванню патрулів ОБСЄ. Організація частково зупинила свою місію зі спостереження в Донецькій області. Патрулювання у не підконтрольних уряду районах в Луганській області триває згідно з мандатом місії.