Суд заарештував літак, який український бізнесмен хотів передати окупантам – ДБР

У ДБР не уточнили, кому належить літак, про який ідеться
Фото: dbr.gov.ua
За поданням Державного бюро розслідувань (ДБР) суд заарештував літак, який власник, підозрюваний у колабораціонізмі, планував передати агресору після захоплення південних областей України, повідомила пресслужба ДБР.

За інформацією бюро, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну директор одного з українських підприємств цивільної авіації втік до анексованого Криму й почав співпрацювати із представниками держави-агресора.

"Бізнесмен планував налагодити авіабізнес і на тимчасово окупованих територіях України. При цьому він сподівався, що "русский мир" пошириться на всі південні та східні області України. Колаборант обіцяв керівнику окупаційної влади одного з тимчасово захоплених регіонів передати пасажирський літак Ан-140-100, який належить його компанії і знаходиться на підконтрольній Україні території", – ідеться в повідомленні.

Окрім того, підприємець пообіцяв окупантам, що домовиться з бізнес-партнерами про передання ще трьох літаків компанії, яка наразі на території РФ, повідомили у ДБР.

Під час обшуків на території, орендованій підприємством, співробітники ДБР знайшли пасажирський літак Ан-140-100, який, за оперативною інформацією, фігурант планував передати загарбникам. В одному з офісів підприємства правоохоронці виявили робочий колцентр, імовірно, пов'язаний із незаконною діяльністю фігуранта, а в нього вдома – предмети з радянською символікою, пропагандистські флаєри та російські газети.

Фото: dbr.gov.ua

Співробітники ДБР заочно повідомили директора підприємства цивільної авіації про підозру в колабораційній діяльності (ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Літак передадуть Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Контекст:

У повідомленні не названо ні підприємства, про яке йдеться, ні прізвища бізнесмена. На фотографіях бюро зображено Ан-140-100 із логотипом колишньої авіакомпанії "Ілліч-Авіа".

За даними LIGA.net, єдиний такий літак – на стоянці в Запоріжжі, і 2020 року його намагалися продати через електронний аукціон OpenMarket за борги власника. Тоді на літак було нанесено логотип ТОВ "Бізнес Авіація". Зазначали, що літак у неробочому стані та зі слідами корозії.

"Інтерфакс-Україна" пише з посиланням на дані Державіаслужби, що єдиний Ан-140 у Держреєстрі цивільних повітряних суден України належить ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя).