"Така фігня". Український генерал показав, що використовують росіяни для імітації повітряних цілей під час масованих обстрілів. Фото

Марченко показав саморобні російські безпілотники, які запускають з метою "навантажити" українську ППО
Фото: Дмитрий Марченко / Facebook

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який на перших етапах повномасштабної війни керував обороною Миколаївської області, а зараз працює над посиленням обороноздатності регіону, оприлюднив 1 травня у Facebook фотографію одного з літальних об'єктів, якими окупанти відвертають увагу українських сил ППО під час масованих повітряних атак.

"Хочу вам дещо пояснити, як грається з нами ворог! Спочатку каналами та різними пабліками запускається інформація про 84 ракети... 100 ракет... 20 літаків у небі! А потім запускається така фігня для імітації чогось у небі", – написав він.

Генерал показав фотографію, імовірно, у кустарний спосіб зібраного безпілотника, в конструкції якого використовують матеріал, що візуально схожий на фанеру й інші підручні засоби.

"Тому довіряйте лише офіційним і перевіреним джерелам і не піддавайтеся паніці! Вірте у ЗСУ та нашу ППО, хлопці дуже добре роблять свою справу", – підсумував Марченко.

У ніч проти 1 травня по всій Україні оголосили повітряну тривогу. Влада повідомила про загрозу ракетного удару, у деяких регіонах працювала ППО.

Російські окупанти випустили по території України 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555, з яких українська ППО збила 15, повідомив уранці 1 травня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Росіяни атакували Україну приблизно о 2.30 з літаків стратегічної авіації – дев'яти Ту-95 із району Оленєгорська (Мурманська область) і двох Ту-160 з району Каспійського моря.

За даними КМВА, сили ППО збили всі ракети й безпілотники, які окупанти вночі випустили по Києву.

Унаслідок ракетної атаки окупантів у Павлоградському районі Дніпропетровської області загинуло двоє чоловіків, повідомив 1 травня президент України Володимир Зеленський.

Контекст:

Росія з початку повномасштабного вторгнення, з лютого 2022 року, і до кінця лютого 2023 року завдала по Україні майже 5 тис. ракетних і 3,5 тис. авіаційних ударів, а також ще приблизно 1,1 тис. ударів з використанням БПЛА. Після цього були нові атаки.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів 10 березня під час зустрічі з міністром оборони Норвегії Бйорном Арільдом Грамом, що з початку війни під час масованих атак РФ випустила по Україні 821 балістичну й крилату ракету. Після цього були нові запуски.

Із вересня 2022 року, тобто після початку масованих російських атак на критичну інфраструктуру України, сили протиповітряної оборони України збили майже 700 ракет окупантів і приблизно 650 дронів-камікадзе, розповів 15 березня речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Минулої осені й узимку окупанти атакували переважно енергетичну інфраструктуру України, намагаючись вивести її з ладу, їм це не вдалося, і тепер вони змінюють тактику, заявили у Головному управлінні розвідки Міноборони України. "Росіяни зараз будуть дещо переорієнтувати напрямки нанесення ударів. Це можуть бути і військові об'єкти, і концентрація військ, і система логістики наших угруповань", – сказав представник ГУР Вадим Скібіцький.