Танки Leopard 1 від Данії й Німеччини прибудуть в Україну до 1 червня – міністр

Танки мають прибути в Україну протягом місяця
Фото: EPA
Данія й Німеччина передадуть Україні 80 танків Leopard 1 до 1 червня. Про це телеканалу TV 2 заявив виконувач обов'язків міністра оборони Данії Трольс Лунд Пульсен 5 травня.

Танки Leopard 1 зняли з озброєння Данії 2005 року. Пульсен зазначив, що вони не такі сучасні й ефективні, як наступне покоління Leopard 2, проте однаково "будуть корисні Україні".

"Вони добре стріляють і рухаються на місцевості. І їх дуже багато, а що українцям потрібно, то це дуже багато танків", сказав він.

Пульсен сьогодні в Берліні проводить зустріч із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом. Чиновники зустрінуться з данськими інструкторами, які готують українських військових до використання танків. Очікують, що підготовка триватиме приблизно місяць.

Контекст:

Як зазначає TV 2, від початку повномасштабного вторгнення Данія надала Україні допомоги приблизно на 9,5 млрд крон (орієнтовно $1,4 млрд). Данія також входить у так звану танкову коаліцію – групу західних країн, які погодилися надати Україні сучасні танки.

За інформацією міністра оборони США Ллойда Остіна, дев'ять країн передадуть Україні понад 150 танків Leopard різних модифікацій. Частина з них уже прибула в Україну. Зокрема, танки Leopard 2 Україні передали Німеччина й Польща. Окрім Leopard, Україна отримала танки Challenger 2 від Великобританії. Також планують постачання 31 танка Abrams від США.

Глава міноборони ФРН Пісторіус заявляв наприкінці квітня, що постачання Leopard 1 почнуть у середині 2023 року, після навчання українських військових.