Тимчук: Окупанти перепакували й видали гуманітарну допомогу Червоного Хреста від імені донецького фонду "Рука допомоги"

Червоний Хрест передав гумдопомогу в окуповані райони Донбасу в грудні минулого року
Фото: International Committee of the Red Cross / Facebook

Частину гуманітарної допомоги Міжнародного комітету Червоного Хреста в ОРДЛО видають нібито від фонду, заснованого за вказівкою колишнього ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, заявив нардеп від "Народного фронту", координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

В окремі райони Донецької і Луганської областей надійшла гуманітарна допомога від Міжнародного комітету Червоного Хреста, яку бойовики видають від імені свого благодійного фонду. Про це у Facebook написав 12 лютого нардеп від "Народного фронту", координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Окупаційна російська влада частину наданої гуманітарної допомоги перепакувала й видала жителям окупованих територій від "благодійного фонду "Рука допомоги" (Донецьк), основною діяльністю якого є допомога сім'ям загиблих бойовиків "ДНР", – повідомив він.

Тимчук зазначив, що благодійний фонд "Рука допомоги" було створено в березні 2018 року в межах підписаної колишнім ватажком "ДНР" Олександром Захарченком "Програми соціальної підтримки комісованих військовослужбовців і сімей загиблих військовослужбовців ДНР".

Фонд очолила мати знищеного у 2015 році під Дебальцевим бойовика. "Рука допомоги" почала працювати в травні 2018 року. Одне з приміщень фонду розташоване в будівлі "будинку уряду ДНР".

Держприкордонслужба України 13 грудня 2018 року повідомила, що Міжнародний комітет Червоного Хреста доправив на тимчасово окуповану територію вісім вантажівок із гуманітарною допомогою.

"Транспортні засоби перевозили для жителів Донецької області продуктові та гігієнічні набори, канцелярське приладдя, будівельні матеріали та одяг загальною вагою більше 147 тонн", – повідомили у ДПСУ.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією та проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року. Від цього часу урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї почалася операція Об'єднаних сил.

Згідно з прогнозом ООН, понад 3,5 млн жителів сходу України потребуватиме гуманітарної допомоги у 2019 році.