Тюмень, Іркутськ, Кемерово. Росія заявила, що вже більш ніж 1 тис. незаконно вивезених із Маріуполя дітей усиновили у різних регіонах

Загалом на території РФ уже майже 450 тис. українських дітей, стверджують окупанти
Фото: ЕРА
У Краснодарському краї (Росія) незаконно усиновили понад 1 тис. дітей, яких окупанти вивезли із захопленого українського Маріуполя Донецької області. Про це йдеться на сайті крайового управління з питань сім'ї та дитинства.

Влада повідомляє, що українські діти тепер житимуть у Тюмені, Іркутську, Кемерові та Алтайському краї.

Ще майже 300 дітей перебувають у спеціальних установах регіону в черзі на усиновлення.

Усиновлювачам незаконно вивезених дітей у РФ обіцяють одноразову виплату материнського капіталу та інші допомоги.

Уповноважена президента України з прав дітей Дар'я Герасимчук раніше розповідала, що зараз точно відомо про щонайменше 5754 депортованих у РФ українських дітейВодночас РФ заявляє, що вивезла на свою територію не менше 450 тис. дітей, каже Герасимчук.

Контекст:

Українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян. Україна розслідує понад 20 кримінальних проваджень щодо примусового переміщення людей до Росії та Білорусі, повідомили в Офісі генпрокурора на початку червня.

У червні в Україні створили координаційний штаб із захисту прав депортованих.

У Росії 18 червня заявили, що вивезли на свою територію понад 1,9 млн українців. Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук із посиланням на дані розвідки повідомила, що відомо про приблизно 1,2 млн депортованих, із яких майже 240 тис. – діти.