"Традиційно – кивають". Омбудсмен показав, про що говорять полоненим росіянам в Україні перед обміном

"Сподіваюся, ми з вами більше не побачимося", – сказав представник секретаріату омбудсмена росіянам, які чекали на обмін в автобусі
Скріншот: Омбудсман Дмитро Лубінець | Ombudsman Dmytro Lubinets / Telegram
7 березня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував відео, як він повідомив, традиційної розмови з полоненими російськими військовослужбовцями перед обміном.

На цьому відео представник секретаріату уповноваженого запитує росіян, чи немає у них скарг, чи задовольняло їх харчування і ставлення до них в Україні.

"Сподіваюся, ми з вами більше не побачимося", – зазначив він, звертаючись до окупантів, які сидять в автобусі.

Співробітник секретаріату розповів полоненим окупантам, що у РФ є омбудсменка Тетяна Москалькова, до якої вони мають право звернутися, якщо їх знову спробують відправити на війну в Україну.

"Традиційна бесіда з російськими військовими, які незаконно перебували на території України. Традиційно – без скарг і пропозицій. Традиційно – кивають, що більше на нашу землю не повернуться!" – написав Лубінець, коментуючи відео.

Він наголосив, що це чергове підтвердження того, що Україна дотримується Женевських конвенцій.

Від початку повномасштабної війни Україна звільнила з російського полону 1993 українців, останній обмін відбувся сьогодні. Україна повернула під час сьогоднішнього обміну 130 своїх громадян. Росії видали, за повідомленням міноборони РФ, 90 окупантів, пише РБК.

Контекст:

Найбільший на цей момент обмін відбувся 21 вересня 2022 року. Тоді з полону звільнили 215 захисників України. Росії віддали кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука і 55 російських військових.

Президент України Володимир Зеленський закликає Росію обмінюватися полоненими у форматі "всіх на всіх".