Триразове харчування, прогулянки, щоденне миття в лазні. ЗМІ розповіли, як живуть полонені в СІЗО, де утримували Шишимаріна

Усі полонені пройшли перевірку на поліграфі. Шишимарін зізнався в убивстві мирного жителя тільки на детекторі брехні
Фото: dw.com

Репортаж з одного з українських слідчих ізоляторів, де утримують військовополонених із Росії, опублікувала 2 червня "Немецкая волна".

Вони сидять на окремому поверсі будівлі, як сказала журналістам охорона – із міркувань їхньої власної безпеки. Адресу засекречено, але, за зізнанням самих росіян, їх майже щодня відвідують правозахисники й Червоний Хрест.

На сніданок у день приходу журналістів була кукурудзяна каша із м'ясом. За розпорядком харчування в ізоляторі – триразове, у військовополонених є прогулянки, щоденне миття в лазні, особистий час.

Усі полонені стверджують, що вони розкаюються в участі у вторгненні на територію України, що обстрілювали мирні села та міста.

"Нам обіцяли, що займатимемося гуманітаркою, а самих потай кинули на передову", – каже Роман із Виборга Ленінградської області. Його поранили в Харківській області, потім забрали українські військові й надали допомогу.

Рядовий Артем розповідає, що свідомо вирішив узяти участь у війні проти України, поїхав до Донецька, там за два-три дні вивчився на водія танка Т-72 і його скерували під Запоріжжя. Танк підбили, Артем потрапив у полон до полку Національної гвардії Збройних сил України "Азов". Росіянин запевняє, що його годували, давали цигарки.

"Не бачив ніяких фашистів", – додає він.

Відповідаючи на запитання, чи можна вірити тим, хто перебуває у полоні, співробітники СІЗО розповіли, що всі затримані пройшли перевірку на поліграфі, доказів скоєних ними злочинів слідчі не виявили.

Сержант Вадим Шишимарін до суду перебував у цьому самому ізоляторі. Тільки на детекторі брехні він зізнався, що стріляв у мирного жителя Сумської області й убив його. 23 травня Шишимаріна засудили до довічного ув'язнення.

За даними міністерства юстиції України, на які посилається DW, лише на харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі для одного військовополоненого потрібно 3 тис. грн на місяць. Плюс витрати на медичне обладнання, ліки, зарплату персоналу.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила в коментарі DW, що такі витрати виправдані, адже умови утримання військовополонених мають відповідати Женевській конвенції.  

Живі та здорові російські полонені, за її словами, – необхідний обмінний фонд для повернення додому полонених українців із Росії та з підконтрольних їй територій.

Контекст:

Скільки полонених російських військових перебуває в Україні, достеменно невідомо. На початку квітня віцепрем'єр-міністерка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук говорила приблизно про 600, але після цього було проведено кілька етапів обміну полоненими, також у полон потрапили нові окупанти.