"Це абсолютно правильна логіка ЗСУ". Ракетник розповів схему, як за допомогою HIMARS Україна системно позбавляє окупантів боєприпасів та пального

Дальність і точність влучання по російських складах і базах забезпечує ЗСУ західна зброя – експерт
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Удари Збройних сил України по складах боєприпасів і позиціях окупантів у глибокому тилу на окупованій території не лише сильно деморалізують противника, а й практично змінюють розклад сил на фронті. Так прокоментував "BВC News Україна" серію вибухів у Донецькій та Запорізькій областях колишній заступник начальника факультету ракетних військ та артилерії Академії сухопутних військ Петро Пятаков.

"Це абсолютно правильна логіка у ЗСУ при такій тотальній перевазі в кількості російської артилерії. Її ефективність залежить від наявності боєприпасів, якщо їх не буде, то толку з того заліза?" – вважає він.

За його словами, певний запас боєприпасів у росіян є на лінії фронту. Але через інтенсивність бойових дій він швидко закінчиться.

"Тоді вони перейдуть на голодний пайок. Відповідно, українській піхоті буде легше оборонятися й наносити ураження противнику", – пояснює експерт.

На території самої Росії є дуже великі запаси боєприпасів, каже Пятаков, але їх ще потрібно доправити до лінії фронту. Спочатку – залізницею, а потім – розвезти вантажівками до бойових підрозділів. Над руйнуванням цієї логістики ЗСУ якраз і працюють.

"Ми бачимо, що після знищення арсеналів пішли вже удари по російських базах паливно-мастильних матеріалів, по залізниці, по мостах. І це правильно, бо ускладнює противнику підвезення", – зазначає експерт.

Щоб убезпечитися від українських ракет, РФ тепер змушена переносити склади на 90–100 км глибше в тил. Тобто перевезення боєкомплекту, палива та продовольства до передових позицій забиратиме більше часу й зусиль.

Крім того, саме такі розтягнуті на десятки кілометрів колони вантажівок будуть бажаною ціллю для ЗСУ. Як їх можна атакувати, було видно в лютому – березні під час боїв у Київській, Чернігівській та Сумській областях, каже Пятаков.

Він уточнює, що дальність і прицільну точність влучання по російських складах та базах забезпечує ЗСУ саме західна зброя. Ракета з HIMARS має GPS-наведення і може бити по невеликих цілях, таких як штаб або заглиблений командний пункт.

"Це як "Жигулі" і Mercedes", – порівнює колишні радянські та американські ракетні системи фахівець.

Контекст:

У червні ЗСУ завдали низки результативних ударів по складах боєприпасів окупантів. Зокрема, знищено склад в окупованій Каховці, склад із боєприпасами до реактивних систем залпового вогню та не менше ніж сім складів боєприпасів на території ОРДЛО.

4 липня українські військові атакували склад із боєприпасами російських окупантів у місті Сніжне Донецької області. Про це Сухопутні війська України повідомили у Facebook. "Фаєр-шоу у Сніжному Донецької області. Удар припав по складах боєприпасів окупантів", – коротко прокоментували військові.

Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович того самого дня підтвердив успішні удари ЗСУ по складах в окупованих областях. "Тільки за сьогодні чотири великі склади – Торез, Сніжне, Хрустальне, у Донецьку два і на херсонському напрямку ще одне скупчення військ", – сказав він.

8 липня ЗСУ вдарили по складу боєприпасів РФ в окупованій Новій Каховці Херсонської області.