"Це пекло". Залужний описав будні ЗСУ та розповів, якими повернуться ветерани

Ветеранам після війни потрібна буде сильна підтримка, вважає головнокомандувач ЗСУ
Фото: Валерій Залужний / Facebook

Учасники війни з Росією, які повернуться з неї з перемогою, матимуть значні проблеми та запити. Такий прогноз зробив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, виступаючи на відкритті форуму ветеранів та волонтерів "Захисники. Перекличка", яке "1+1" транслював в ефірі національного телемарафону.

За його словами, війна – найскладніше і найстрашніше, що може бути для країни та людей, які в ній живуть. І ЗСУ "щоденно відчувають запах смерті, він увесь час поруч і його неможливо ні з чим сплутати", розповів він.

Оцінюючи ситуацію на фронті, Залужний заявив, що "це постійне пекло".

"І єдиний спосіб його уникнути – на жаль, так є – це змінити одне пекло на інше. І цей період між зміною локацій бойових завдань і є відпочинок", – розповів він, виступаючи перед учасниками форуму.

Головнокомандувач української армії вважає, що ветерани, які повернуться з війни, сильно зміняться і їм буде потрібна велика підтримка.

"Але це буде вже зовсім інша нація, зовсім інші люди, які будуть знати ціну свободи й незалежності", – додав керівник ЗСУ.

Контекст:

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" голова Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова говорила, що станом на 23 лютого, за день до відкритого вторгнення Росії, в Україні було понад 400 тис. ветеранів. "Зараз наші сили безпеки й оборони налічують приблизно 1 млн осіб. Ми можемо вважати, що потенційно всі вони ветерани", розповіла вона. За підрахунками Калмикової, охоплення фонду оцінюють приблизно в 5 млн осіб.

7 липня було оголошено, що ветерани та члени їхніх сімей, які стали внутрішньо переміщеними особами, зможуть отримати одноразове грошове відшкодування. На підтримку бізнесу ветеранів виділено 10 млн грн.