"Це була моя помилка". Залужний припускав, що значні втрати змусять РФ зупинити війну проти України

Росія втратила щонайменше 150 тис. людей убитими, зазначив Залужний
Фото: president.gov.ua

Значні втрати країни-агресора РФ, яких вона зазнала у війні проти України, не зупинили її від продовження повномасштабної агресії. Про це в інтерв'ю The Economist, яке опублікували 1 листопада, констатував головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Видання зазначає, що перебіг контрнаступу сил оборони не виправдав надій країн Заходу на те, що Україна зможе використати його, щоб продемонструвати неможливість перемоги у війні, у такий спосіб змусивши президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна погодитися на переговори.

Це також зруйнувало припущення Залужного, що він зможе зупинити Росію, знекровивши її війська, додав The Economist.

"Це була моя помилка, – наголосив головнокомандувач ЗСУ. – Росія втратила щонайменше 150 тис. осіб убитими. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну".

За словами Залужного, РФ – "це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя". Водночас для України "найдорожче, що є, – це люди", додав головнокомандувач ЗСУ.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 2 листопада, російські окупанти з початку повномасштабного нападу втратили в Україні приблизно 302 420 солдатів.