"Це реальний світ, це не голлівудський фільм". Глава британського МЗС закликав не завищувати очікування від контрнаступу ЗСУ

Глава МЗС Великобританії закликав країни Заходу "вчиняти правильно", незалежно від результату контрнаступу ЗСУ
Фото: EPA
Британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі закликав до збільшення військової підтримки України, щоб допомогти перемогти країну-агресора Росію "якнайшвидше". Про це він сказав під час дискусії в аналітичному центрі Atlantic Council. Відео розмови опубліковано у YouTube центру.

Водночас він заявив, що не варто покладати "надмірні надії" на майбутню операцію.

Українці продемонстрували себе "дуже ефективними" захисниками своєї країни, наголосив Клеверлі. Водночас він зазначив, що "простого, швидкого і рішучого прориву" на фронті під час контрнаступу сил оборони України "може і не бути".

"Я сподіваюся й очікую, що в них усе буде гаразд, бо щоразу, коли я бачив українців, вони перевершували всі очікування. Але ми маємо бути реалістами. Це реальний світ, це не голлівудський фільм", – сказав Клеверлі.

Він закликав країни Заходу й далі "вчиняти правильно", незалежно від того, як пройде контрнаступ.

Контекст:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня 2023 року сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов заявив в інтерв'ю, яке вийшло 5 квітня, що деталі про контрнаступ знає "не більше ніж четверо-п'ятеро людей на планеті".

У середині квітня Буданов, коментуючи перспективи українського контрнаступу, сказав, що "найближчим часом усі це побачать і відчують". На прохання охарактеризувати наступ ЗСУ, який готують, глава ГУР МО відповів: "Буде швидко".

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня зауважив, що українці перебувають у добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної бойової техніки вже доправили.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "щойно отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Independent, опублікованому 7 травня, сказав, що коли розпочнеться контрнаступ ЗСУ, Росія буде в паніці.