"Це ж не пінг-понг! Це про людські життя". Зеленський закликав не затягувати з передаванням Україні винищувачів

Зеленський: Не перекидайте відповідальність, а відправте нам літаки
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів не зволікати з питанням передання Україні винищувачів. Про це йдеться у його новому зверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента.

"Відсутність життєво необхідного рішення. Не нашого рішення! Ми ухвалили б таке рішення за годину, якби треба було допомогти нашим друзям. Україна з першого дня російського вторгнення повторює партнерам: якщо ви не закриєте небо, ви будете відповідальні за катастрофу. Масштабну гуманітарну катастрофу", – наголосив він.

Президент нагадав, що Росія використовує ракети, авіацію та гелікоптери проти цивільних, проти міст та інфраструктури.

"Це гуманітарний обов'язок світу – реагувати. Але... Рішення немає. Ми вдячні Польщі за альтернативу – за готовність надати Україні бойові літаки. Питання – у логістиці. По суті, технічне питання. Його треба вирішувати! Негайно", – додав Зеленський.

Він нагадав, що є офіційне рішення Польщі передати літаки на відповідну американську базу, але у Пентагоні таку пропозицію назвали необґрунтованою.

"Тож коли буде рішення? Послухайте: у нас війна! Це ж не пінг-понг! Це про людські життя! Ми ще раз просимо – вирішуйте це швидше. Не перекидайте відповідальність, а відправте нам літаки", – сказав він.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна просить НАТО закрити небо над країною, встановивши безполітну зону.

Під безполітною зоною мають на увазі заборону перебування авіації над будь-якою територією. Сторона, яка вводить такий режим, окреслює його межі та починає відстежувати дотримання. Літаки, які хочуть увійти в повітряний простір, де встановлено безполітну зону, мають вимагати дозвіл на вхід у сторони, що її встановила. Усі літаки без такого дозволу в зоні дії режиму за замовчуванням вважають порушниками та знищують.

4 березня відбулася позачергова зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. Проте генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після неї сказав, що НАТО не погодиться на створення безполітної зони над Україною, оскільки не хоче поширювати війну за межі країни.

Україна розглядає й альтернативні засоби закриття неба. Наприклад, передання від союзників літаків для українських військових. Як заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, якщо НАТО не може закрити небо над Україною, то Україна закриє його сама, але для цього їй потрібна зброя.

Зокрема, розглядають питання щодо передання Україні від західних партнерів винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, якими вміють керувати українські пілоти.

8 березня влада Польщі заявила, що згодна передати ці винищувачі на базу США і НАТО в Німеччині для подальшого їх транспортування в Україну. Польща закликала інші країни НАТО наслідувати її приклад. Однак у Пентагоні такий спосіб передання літаків вважають необґрунтованим. Консультації щодо цього тривають.