Туреччина запропонує продовжити "зернову угоду" ще на рік. Міністр оборони Туреччини заявив, що Україна нібито надала письмові гарантії Росії

Акар заявив, що Туреччина виступає з ідеєю продовжити дію "зернової угоди" ще на рік
Фото: EPA

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив про намір Туреччини запропонувати продовжити "зернову угоду" ще на один рік. Про це 7 листопада повідомляє турецьке видання Hürriyet.

"Ми обговорювали конфлікт і гуманітарні умови окремо. Україна дала письмову гарантію Росії через Туреччину. Ми будемо пропонувати продовжити угоду ще на один рік", – заявив міністр.

Hürriyet не уточнює, чого стосується гарантія, яку, за словами міністра, Україна нібито дала Росії.

Чинна на цей момент "зернова угода" закінчується 19 листопада.

Президент РФ Володимир Путін 1 листопада стверджував, що Росія нібито одержала від України (через Туреччину) запевнення у тому, що "зернового коридору" не використовуватимуть із воєнною метою. Таких гарантій Росія вимагає від України для продовження своєї участі у "зерновій угоді".

Спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив 2 листопада, що "Україна не використовувала і не планувала використовувати "зерновий коридор" у військових цілях" і чітко дотримується положень "зернової угоди". Жодних нових зобов'язань, які виходять за межі тих, що вже є в "зерновій угоді", Українська держава на себе не брала, наголосив речник МЗС України.

Контекст:

Росія оголосила про зупинення участі в "зерновій угоді" через нібито "терористичний акт проти кораблів Чорноморського флоту і цивільних суден, залучених до гарантування безпеки "зернового коридору". Зокрема, 29 жовтня в акваторії окупованого Севастополя пролунали вибухи, внаслідок яких, за непідтвердженими даними, були влучання по російських кораблях.

Зеленський висунув вимогу щодо жорсткої міжнародної реакції на зупинення участі РФ у чорноморській "зерновій ініціативі". США засудили рішення РФ, Євросоюз закликав Росію скасувати його.

31 жовтня в ООН заявили, що "зернова угода" залишається чинною, оскільки Росія не повідомила про вихід із неї.

31 жовтня і 1 листопада, попри зупинення РФ участі в "зерновій угоді", з портів України вийшли судна з продовольством.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган 1 листопада провів із президентом РФ Володимиром Путіним переговори стосовно "зернової угоди". Росія після переговорів із турецькою стороною повідомила, що повертається у "зернову угоду".

В Офісі президента України зазначили, що західним лідерам варто "винести урок із зернової "османської дипломатії".

Зеленський під час розмови з Ердоганом увечері 2 листопада подякував президенту Туреччини "за активну участь у збереженні "зернової угоди".