У Білому домі відповіли, коли в Україну передадуть танки Abrams: Для цього знадобиться багато місяців

Кірбі: Ми все ще розробляємо плани, але для цього знадобиться багато місяців
Фото: ЕРА

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі 27 січня в ефірі CNN не озвучив конкретних строків, коли в Україну передадуть американські танки Abrams, але з його відповіді на запитання ведучої випливає, що це не відбудеться навесні чи влітку.

Він зазначив, що питання надання танків (разом з іншими видами озброєння) завжди було частиною переговорів з Україною.

Кірбі, відповідаючи на запитання ведучої про те, чи будуть танки в Україні до ймовірного весняного наступу, висловив припущення, що танки, які надають ФРН та інші союзники з Європи, доправлять Україні "у відносно короткі строки, можливо, вчасно, щоб допомогти їм – навесні та влітку". Однак для постачання Abrams в Україну знадобиться, за його словами, "трохи більше часу, багато місяців".

Він додав, що США мають намір "не гаяти часу" і навчатимуть українських військових керувати американськими танками, зміцнювати ланцюжки постачань, щоб українські війська були найкраще оснащені для використання танків, коли вони будуть в Україні.

Ведуча уточнила, чи передадуть танки до кінця 2023 року.

"Я не хочу говорити надто конкретно, тому що ми все ще розробляємо плани, але це триватиме багато місяців", – відповів Кірбі.

26 січня заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявляла, що США не зможуть передати Україні танки Abrams до ймовірного наступу України навесні, але конкретніше про часові межі вона не говорила.

Контекст:

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов розповідав, що навесні Україна планує серйозний наступ і у березні бої будуть "найспекотнішими".

Великобританія та Німеччина заявляли, що мають намір передати в Україну свої танки до кінця березня.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що не знає, коли прибудуть танки зі США та Європи. За його словами, якщо Abrams надійдуть до України у серпні, це буде занадто пізно.

Прессекретарка Пентагону Сабріна Сінгх сказала, що США готуються до того, що війна в Україні може бути довгою, програма постачання танків Києву орієнтована і на такий сценарій.