У Держдепі стурбовані спробами Кремля легітимізувати окупацію Херсонської області

Прайс: Початкові цілі Росії щодо контролю над великими територіями України зазнали цілковитого провалу
Фото: U.S. Department of State / Flickr
Росія може спробувати провести фіктивний референдум щодо створення "Херсонської народної республіки" або анексувати регіон, але для цього їй бракує певної народної або юридичної легітимності, вважають у Держдепартаменті США. Про це заявив спікер Держдепу Нед Прайс 31 травня, стенограму брифінгу опубліковано на сайті відомства.

"Ми, як і раніше, стурбовані кроками, які Росія робить, щоб спробувати інституціоналізувати контроль над суверенною українською територією, особливо в Херсонській області України... Особливо після одностороннього указу президента Росії [Володимира] Путіна, який прискорить видавання російських паспортів громадянам України. Аналогічну тактику Росія використовувала в Донецьку та Луганську", – сказав Прайс.

На його думку, Кремль зараз розглядає кілька підходів: від визнання так званої народної республіки, як Росія насильно зробила в Донецькій та Луганській областях, до спроби анексії, як було у Криму.

Прайс звернув увагу на те, що в Херсоні, "за численними повідомленнями", росіяни силою прибрали законних представників влади і встановили своїх "проксі", а також змушують жителів перейти на російський рубль замість законної української валюти.

Станом на кінець квітня Росія, за даними Держдепу, контролювала не менше як 25 радіомовних веж в окупованих районах і транслювала свої ЗМІ.

"Цього місяця серед російських офіційних осіб почастішали візити до Херсона, зокрема візит заступника прем'єр-міністра Росії в середині травня, під час якого він публічно заявив, що Москва вважає, що Херсон посідає, цитую, "гідне місце в нашій російській родині". Це сталося після поїздки голови російської керівної партії "Единая Россия", який заявив, що Росія залишиться в Херсоні "назавжди", – зазначив Прайс.

Спікер підкреслив, що для "референдуму" щодо створення "ХНР" Кремлю "бракує певної народної або юридичної легітимності", а також "тепле ставлення" до РФ, яке до повномасштабного вторгнення було, за його даними, приблизно у 20% жителів регіону, мабуть, тепер погіршилося.

Росії майже напевно не вдасться домогтися легітимності маріонеткових урядів на нещодавно захоплених територіях України, оскільки протести тривають, а жителі відмовляються співпрацювати. Початкові цілі Росії щодо контролю над великими територіями України зазнали не що інше, як цілковитого провалу. Кремль, імовірно, вважає, що насильницьке утримання Херсона забезпечить Росії сухопутний міст у Крим, а також дасть змогу досягти певної так званої перемоги у спробі виправдати російське вторгнення в очах російської аудиторії.

"Ми й далі висвітлюватимемо територіальні задуми Росії щодо України, а також її агресію, що триває, і будемо притягувати до відповідальності тих, хто цьому сприяє, зокрема за допомогою додаткових каральних економічних заходів. Ми також маємо й далі зміцнювати здатність України захищатися перед жорстокістю Кремля", – підсумував Прайс.

Контекст:

Після нападу РФ на Україну 24 лютого російські окупаційні війська захопили, зокрема, частину територій Херсонської та Запорізької областей.

Президент Росії Володимир Путін 25 травня спростив видавання російських паспортів в окупованих районах Запорізької та Херсонської областей. Указ розширює дію рішення, на підставі якого російські паспорти роздавали жителям окупованих Росією Донецької та Луганської областей, на Запорізьку та Херсонську області.

У МЗС України указ Путіна назвали "юридично нікчемним", який "не матиме правових наслідків".