У Харківській області попрощалися із загиблими у 2014 році в Іловайському котлі українським військовим

Попрощатися з Русланом Дейнекою прийшли побратими, близькі та родичі
Фото: Офіційна сторінка 92-ОМБр Збройних Сил України / Facebook

Бійця 92-ї бригади Руслана Дейнека, який числився зниклим безвісти, перепоховали в Чугуєві через майже п'ять років після загибелі.

6 березня в місті Чугуєві Харківської області попрощалися із солдатом 92-ї бригади Русланом Дейнеком, який загинув під час боїв за Іловайськ у 2014 році, написала прес-служба 92-ї бригади ЗСУ у Facebook.

"Увечері 27 серпня під Іловайськом у САУ потрапила російська міна. Поранення 20-річного навідника Руслана Дейнека виявилося несумісним із життям. Евакуювати тіло також не було можливості, оскільки обстріли з ворожої артилерії не лише не припинилися, а й посилилися так, що невдовзі була знищена майже вся техніка 92-ї бригади", – ідеться в повідомленні.

Понад чотири роки Дейнеко числився зниклим безвісти. Його мати Ауріка Дейнеко постійно його шукала і відмовлялася вірити у смерть сина. Загиблого бійця було поховано як невідомого солдата під Запоріжжям. Його тіло вдалося ідентифікувати після низки експертиз ДНК.

Спочатку з бійцем попрощалися в селі Клугино-Башкирівка, на плацу 92-ї окремої механізованої бригади, після чого відбулося його поховання в Чугуєві.

Після панахиди бійці створили живий коридор, яким несли побратима, й опускалися на коліна, коли труна наближалася.

У середині серпня 2014 року українські військові та добровольці зуміли взяти під контроль більшу частину Іловайська, але 23–24 серпня Росія ввела під Іловайськ свої війська, у підсумку українські бійці опинилися в оточенні. Потім бойовики та російські військові заявили, що готові випустити українців, 30 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами почали рух із міста, по них було завдано удару.

Слідством офіційно встановлено загибель 366 військовослужбовців.

14 серпня 2017 року ГПУ оприлюднила підсумки розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, до неї призвели пряме вторгнення збройних сил Росії 23–24 серпня 2014 року і подальше вчинення військових злочинів російською армією.

Станом на серпень 2018 року зниклими безвісти внаслідок Іловайської трагедії вважали 84 українських військовослужбовців.