У Херсоні затримали прикордонника, якого підозрюють у пособництві окупантам і репресіях проти мирних жителів

Прикордонника підозрюють у співпраці з російськими окупантами
Фото: Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону / Facebook
Служба безпеки спільно з Державним бюро розслідувань і Держприкордонслужбою затримали колаборанта внаслідок стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні, повідомляє пресслужба СБУ 26 червня.

За даними слідства, місцевий прикордонник у період тимчасової окупації міста добровільно погодився на співпрацю з російськими загарбниками.

За це в липні 2022 року його було призначено "оперуповноваженим оперативного відділу" у захопленій на той час росіянами Північній виправній колонії №90, ідеться в повідомленні.

На цій посаді він брав участь у репресіях проти місцевих жителів для придушення руху спротиву в регіоні, заявили у СБУ.

Після звільнення міста підозрюваний намагався "залягти на дно" і цим уникнути правосуддя, ідеться в повідомленні, але правоохоронці його затримали.

На підставі зібраних доказів фігуранта повідомили про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Правоохоронці поки вирішують питання про те, щоб обрати йому як запобіжний захід перебування під арештом. Підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі, повідомили у СБУ.

У ДПСУ уточнили, що йдеться про молодшого сержанта 1998 року народження. Що саме належало до його "обов'язків" в окупантів, слідство ще встановлює. Міжвідомча група виявила і вилучила мобільний телефон, який він використовував для співпраці з окупантами, а також велику суму готівки у гривні і доларах США, у які, за даними слідства, підозрюваний конвертував одержані від окупантів російські рублі.

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора України, із початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 17 262 злочини проти національної безпеки України, серед них 5684 випадки колабораційної діяльності.