У Херсонській області окупанти обмежують пересування громадян, проводять обшуки і відбирають у жителів нерухомість – Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти активно проводять перевірки мобільних телефонів місцевих жителів
Фото: ЕРА

На окупованій частині Херсонської області російські загарбники чинять тиск на місцеве населення. Про це 2 квітня у Facebook повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

У населеному пункті Козачі Лагері після успішного вогневого ураження об'єкта російських окупаційних військ противник активно проводить перевірки мобільних телефонів місцевих жителів і несанкціоновано обшукує помешкання громадян України.

Також окупанти продовжують примусову паспортизацію населення в Херсонській області.

"Зокрема, у населених пунктах Генічеськ і Стрілкове на блокпостах російські окупанти обмежують пересування громадян України, які не отримали паспортів громадян РФ. Під час обшуків повідомляють, що громадяни України, які не отримали російських паспортів, після четвертого перетину блокпоста отримають заборону на в'їзд і виїзд", – зазначили в Генштабі.

Окрім цього, російська окупаційна влада з метою привласнення нерухомості громадян України активно підробляє документи на право власності на житлові приміщення і бази відпочинку через фальсифікацію договорів купівлі-продажу й дарування.

Контекст:

Російські окупанти захопили Херсон і практично всю Херсонську область на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому – березні 2022 року. У листопаді сили оборони України звільнили від російських окупантів правобережну частину Херсонської області разом з обласним центром.

Після цього росіяни почали системно обстрілювати Херсон та інші звільнені населені пункти регіону. Керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін зазначав, що окупанти хаотично обстрілюють усі райони Херсона, де живуть люди, хоча там немає ані військової техніки, ані військових.

Лівобережна частина Херсонської області залишається під російською окупацією. На захоплених територіях, за даними Генштабу ЗСУ, окупанти чинять тиск на місцеве населення й обмежують його права, а також селять у житло українців російських військових.