У ЄС назвали брехнею і російською пропагандою заяви про "контрабанду зброї" з України

Стано заявив, що було передбачено механізм моніторингу та контролю за озброєнням, наданим Україні країнами – членами ЄС
Фото: european-union.europa.eu
У Європейського союзу немає причин не довіряти уряду України, який веде боротьбу, щоб захистити свою країну і народ України від жорстокої російської агресії. Про це заявив спікер ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Петер Стано 14 липня в коментарі "Укрінформу".

Він зазначив, що Росія розпочала інтенсивну кампанію дезінформації проти України, ЄС і НАТО, заявляючи про нібито "контрабанду зброї", яку постачають союзники. Він вказав на регулярність таких дій РФ.

"Фактично вся інформація, яка надходить із Кремля або від міністерства оборони чи міністерства закордонних справ [Росії], є такою масованою пропагандою і звичайною брехнею", – констатує Стано.

За його словами, було встановлено механізм захисних заходів, моніторингу та контролю за тим, щоб обладнання, яке надають країни  члени ЄС, використовували для заявлених цілей.

Стано підкреслив, що контроль за переміщенням обладнання, яке постачають із використанням Європейського фонду миру (European Peace Facility), забезпечують як під час процесу постачання, так і після його завершення у співпраці із ЗСУ.

Моніторинг використання такого обладнання здійснюють з урахуванням міжнародних норм дотримання прав людини та гуманітарного права, додав представник ЄС.

"У нас немає причин не довіряти уряду України, який веде боротьбу, щоб захистити свою країну та народ України від жорстокої агресії",  резюмував Стано.

Країни НАТО солідарні з боротьбою України проти російського вторгнення й упевнені в тому, що уряд країни забезпечує належне використання й облік зброї та військового обладнання, які отримує від Альянсу. Такий коментар, опублікований 14 липня, представник НАТО озвучив у відповіді на запит агентства "Укрінформ".

Схожу заяву 14 липня зробив Державний департамент США, зазначивши, що США здійснюють постійний нагляд за наданою Україні зброєю, зокрема за тим, чи використовують військову техніку за призначенням.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра також заявив 14 липня, що не бачить ознак того, що зброя, яку постачають в Україну, потрапляє "не в ті руки".

Контекст:

11 липня членкиня Палати представників США від Республіканської партії Вікторія Спартц в інтерв'ю виданню "Європейська правда" заявила, що нібито США не знають, що відбувається з їхньою зброєю, коли вона перетинає кордон, і припустила, що американське озброєння може опинитися в Сирії або Росії.

13 липня координатор Ради з нацбезпеки США і стратегічних комунікацій Джон Кірбі у коментарі "Голосу Америки" заявив, що в Україні поділяють стурбованість щодо підзвітності та нагляду і працюють над цим питанням спільно з американською адміністрацією. "Але ми маємо пам'ятати: щойно озброєння опиняється в руках Збройних сил України  це власність України. Окрім того, ми не диктуємо, як вони мають використовувати кожну одиницю зброї на полі бою", – сказав Кірбі.

Збройні сили України не допустять потрапляння західної зброї до російських окупантів. Про це під час розмови з головою Об'єднаного комітету начальників штабів армії США Марком Міллі у ніч на 14 липня заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "Я підкреслив, що українська сторона чітко усвідомлює відповідальність за кожну одиницю озброєння і не допустить його потрапляння до рук терористів", – сказав Залужний.

14 липня глава Офісу президента України Андрій Єрмак запропонував Верховній Раді створити спеціальну комісію для контролю над використанням зброї.