У ЄС стурбовані загостренням ситуації на Донбасі

Євросоюз засудив руйнування цивільної інфраструктури на сході України
Фото: eeas.europa.eu

Представник Європейської служби зовнішніх дій Майя Косьянчич просить надати спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ доступ до всієї території на Донбасі, передбаченої її мандатом.

На сході України спостерігають різке погіршення гуманітарної ситуації і найбільшу з лютого 2017 року кількість порушень режиму припинення вогню, випадків загибелі людей та знищення майна. Про це йдеться в заяві представника Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД) Майї Косьянчич від 20 грудня.

"Розташування збройних сил безпосередньо поруч із житловими районами і ведення вогню з місць критичної інфраструктури або по ній демонструє повну неповагу до життя людей. Необхідна підвищена стриманість і подальші зусилля із захисту водопостачання та енергетичної інфраструктури", – підкреслено в документі.

Також у ньому міститься заклик дотримуватися режиму припинення вогню і вивести важке озброєння в контрольовані місця зберігання.

"Ми знову заявляємо, що необхідний повний, безпечний та безперешкодний доступ для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та її технічного обладнання до всієї території, передбаченої її мандатом", – наголосила Косьянчич.

За її словами, украй важливо, щоб Мінські угоди були реалізовані всіма сторонами.

"Ми очікуємо, зокрема, що Росія повною мірою і негайно використає свій вплив на сепаратистів стосовно цього", – ідеться в комюніке.

Косьянчич заявила, що виведення російського контингенту зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) має негативні наслідки для мирного процесу.

У Брюсселі очікують, що обидві сторони конфлікту вживуть усіх необхідних заходів для відновлення попередньої ролі СЦКК у розв′язанні проблем безпеки на місцях.

18 грудня з реактивних систем залпового вогню "Град" бойовики обстріляли Новолуганське Донецької області. Постраждало восьмеро людей.

19 грудня накрили вогнем Зайцеве Донецької області. Ніхто не постраждав.

Українська сторона пов'язала загострення ситуації з виведенням представників Росії зі СЦКК.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі за участю представників окупованих районів Донецької та Луганської областей досягла домовленості припинити вогонь із 00.00 23 грудня.