У Єврокомісії запропонували альтернативу конфіскації російських активів для відбудови України

За оцінкою Мінінфраструктури станом на 19 квітня, внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україні було пошкоджено чи зруйновано до 30% інфраструктури
Фото: Ганна Замазєєва // Миколаївська обласна рада / Telegram

Комісар Європейської комісії з питань юстиції та верховенства права Дідьє Рейндерс пропонує тримати заморожені російські активи як гарантію участі Росії у повоєнному відновленні України. Про це він сказав в інтерв'ю Reuters, опублікованому 18 липня.

Рейндерс зазначив, що зараз ЄС розглядає можливість конфіскації російського майна, яке потрапило під санкції, без ухвалення судового вироку. Однак, за його словами, "це пов'язано з великою кількістю правових проблем, і ми ще не впевнені у цьому".

Єврокомісар наголосив, що для того, щоб конфіскація була коректною з погляду права, потрібно довести пряму причетність майна до кримінального злочину – наприклад, корупції.

На думку Рейндерса, з огляду на ці обставини, замість конфіскації російських активів їх можна тривалий час тримати замороженими, доки Росія не погодиться заплатити за відбудову України.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. 14 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що українці через "Дію" подали понад 206 тис. заяв про пошкоджене чи зруйноване житло. "За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн м&³2; житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані", – зазначив очільник Кабміну.

За оцінкою глави Мінінфраструктури Олександра Кубракова станом на 19 квітня, внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні було пошкоджено або зруйновано до 30% інфраструктури, на її відновлення знадобиться приблизно два роки.

Відновлювати країну влада України має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв глава уряду.

4 липня у швейцарському Лугано на конференції з питань відбудови України президент Володимир Зеленський презентував національний план відновлення країни. Його оцінюють в $750 млрд (розрахований на 10 років). Загальна кількість проєктів – 850.