У Каховці окупанти викрали редакторку місцевого видання

Кисельова багато років очолювала районну газету "Каховська зоря"
Фото: imi.org.ua
У Каховці Херсонської області 19 вересня озброєні російські військові забрали із власної квартири редакторку газети "Каховська зоря" Жанну Кисельову. Про це повідомили на сторінці Каховської міської територіальної громади у Facebook.

У повідомленні йдеться про викрадення ще однієї місцевої жительки, Ірини Разумєй. Про долю обох жінок нічого не відомо.

На сторінці громади опубліковано й інші повідомлення про схоплених окупантами місцевих жителів. Про деяких із них відомо, що росіяни тримають їх у підвалі місцевого відділку поліції.

За інформацією Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Кисельова очолювала місцеву газету "Каховська зоря" і боролася за її роздержавлення. Видання припинило виходити з початком повномасштабної війни.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що Кисельова – принципова журналістка і редакторка, із загостреним почуттям справедливості, через який у неї свого часу були конфлікти з місцевою владою.

За даними Інституту масової інформації, 2020 року Кисельову обрали депутаткою Каховської міської ради. В ІМІ зазначили, що вона очолювала районну газету багато років.

Контекст:

Російські окупанти зайшли в Херсонську область 24 лютого з боку тимчасово окупованого Кримського півострова.

На захоплених територіях України російські військові вдаються до репресій: викрадають політиків та активістів, чинять тиск на журналістів. Зокрема, у Херсоні з'явився аналог донецької в'язниці "Ізоляція" для катування незгодних із російським окупаційним режимом.

За інформацією Херсонської обласної прокуратури станом на 7 вересня, із початку повномасштабного вторгнення окупанти викрали 613 людей у регіоні. Слідству відомо про звільнення 346 із них.