У Київській області затримано підозрюваного у зборі інформації для окупантів

Чоловіку загрожує довічне позбавлення волі
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала в Київській області підозрюваного в коригуванні російських обстрілів. Про це повідомив пресцентр СБУ 17 серпня.

За даними слідства, чоловік за гроші працював на Головне управління Генерального штабу збройних сил РФ, відомого як ГРУ, і встановлював геолокацію підрозділів сил оборони в Київській області.

"Найбільше ворога цікавили ремонтні бази ЗСУ, де здійснюють техобслуговування й відновлення української техніки. Також фігурант зливав окупантам інформацію про електропідстанції в Києві. За наявними даними, ворожа спецслужба сподівалася, що під час збору розвідданих їхній поплічник зможе виявити поблизу енергооб'єктів місця бойового чергування української ППО. Розвідувальна інформація була потрібна загарбникам для підготовки нової серії прицільних повітряних ударів Росії по Києву і прилеглих населених пунктах", – ідеться в повідомленні.

У СБУ поінформували, що співробітники спецслужби затримали чоловіка "на гарячому", коли він знімав військову базу ЗСУ і "прив'язував" її GPS-координати до електронної мапи.

За даними слідства, затриманий – 23-річний житель Одеси, який переїхав у Київ у пошуках "швидкого заробітку". Він залишав свої резюме на спеціалізованих інтернет-платформах щодо пошуку підсобних робіт.

"Таким чином на нього вийшла російська воєнна розвідка, яка за гроші залучила його до співпраці на користь країни-агресора. Усю подальшу комунікацію здійснювали через один із месенджерів. Для конспірації зрадник створив декілька анонімних облікових записів", – поінформували у пресцентрі.

Чоловіку оголосили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (держзрада в умовах воєнного стану). Його заарештовано, йому загрожує довічне позбавлення волі.