У Маріуполі грабіжники на евакуаторах викрадають уцілілі автомобілі – ГУР Міноборони

Пограбуваннями займаються представники окупаційної адміністрації та пов'язані з нею місцеві колаборанти
Фото: ЕРА

У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області вцілілий автотранспорт відкрито крадуть із вулиць, про це Головне управління розвідки міністерства оборони України повідомило в Telegram.

Викрадення здійснюють як з автостоянок, так і із закритих гаражів, ідеться в повідомленні. Водночас зникають машини будь-якої вартості – від представницького класу до дешевих китайських машин.

Викрадення відбуваються навіть під час комендантської години, інформує розвідка. Грабіжники нахабно використовують евакуатори. Це дає розуміння, що пограбуванням займаються безпосередньо представники окупаційної адміністрації та пов'язані з нею місцеві колаборанти, зазначають у ГУР.

"Офіційно заяву про викрадення можна подати у "військову комендатуру" Маріуполя. Проте на неофіційному рівні її представники заявляють, що шукати автомобілі треба самостійно", – пишуть представники розвідки.

Нерідко власники викрадених авто знаходять їх у бойовиків так званої міліції "ДНР", у такому разі викрадені машини оголошують "власністю республіки", ідеться в повідомленні.

Контекст:

Маріуполь окупанти захопили наприкінці травня. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

3 червня мер міста Вадим Бойченко розповідав, що в місті пошкоджено 95% багатоповерхівок. У Маріуполі, за його словами, залишилося приблизно 100 тис. осіб.

Окупанти добивають місто, вивозячи споруди, що вціліли (фонтани, дитячі майданчики і навіть тротуарну плитку) у Донецьк, розповідав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

7 липня Маріупольська міська рада повідомила в Telegram, що загарбники пограбували краєзнавчий і художній музеї, а самі заклади знищили. "Російські варвари вкрали оригінали картин Куїнджі та Айвазовського, унікальні ікони та історичні експонати", – ідеться в повідомленні.