"У них, як і раніше, багато Т-54 і призовників". У НАТО заявили, що війна в Україні дедалі більше стає битвою російської кількості з українською якістю

Росія використовує дедалі більше старих Т-54, але з погляду кількості це може становити проблему для України, попередили в НАТО
Фото: wikipedia.org

Наразі Росія розгортає значну кількість застарілих танків Т-54, розроблених невдовзі після Другої світової війни. Про це заявив голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, якого 10 травня цитує Reuters.

Бауер назвав проблемою з погляду кількості те, що у країни-окупанта, як і раніше, багато Т-54. Він прогнозує, що російська армія й надалі буде зосереджена на досягненні кількісної переваги, мобілізуючи людей, не дуже добре навчених, зі старішою технікою, але у великих кількостях.

Тим часом українці, сказав представник Альянсу, зосереджені на якості. Тому війна в Україні, на думку Бауера, дедалі більше буде битвою між великою кількістю погано навчених російських військ із застарілою технікою та невеликими за чисельністю українськими силами з найкращим західним озброєнням і підготовкою.

Немає жодних сумнівів у тому, що НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, заявив високопоставлений військовий представник Альянсу.

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі – командувач ЗС США у Європі генерал Крістофер Каволі додав, що деградація російських сил відбувається "дуже нерівномірно", її фіксують переважно у сухопутних військах.

Контекст:

Росія, ймовірно, втратила половину своїх основних бойових танків і витратила більшу частину своєї високоточної зброї у війні в Україні, заявив у листопаді 2022 року заступник глави Пентагону Колін Каль.

У Генштабі ЗСУ у грудні повідомили, що РФ уже втратила зброї й техніки більше, ніж було в її угруповання на момент вторгнення.

Росія могла втратити в Україні до половини свого робочого танкового парку, повідомив у лютому 2023 року СNN із посиланням на групу OSINT-розслідувачів Oryx.

Російські окупанти зазнали поразки у найбільшій танковій битві війни в Україні, втративши під Вугледаром Донецької області 130 одиниць бронетехніки протягом трьох тижнів, повідомила The New York Times 1 березня.

Із літа 2022 року в Росії було знято зі зберігання приблизно 800 застарілих Т-62. Британська розвідка повідомляла 6 березня, що Росія переоснащує навіть передові військові підрозділи танками 60-річної давнини. Окрім того, РФ почала розконсервацію ще старіших танків Т-54/55 радянського зразка.

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом  на 10 травня 2023 року, становлять приблизно 196 310 військових убитими, 3736 танків, 308 літаків, 294 вертольоти й тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначають, що втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.