У Парламентській асамблеї ОБСЄ стурбовані порушенням перемир'я на Донбасі

Режим припинення вогню на Донбасі набув чинності опівночі 27 липня
Фото: depositphotos.com

Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі закликав сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися взятих на себе зобов'язань і утриматися від провокацій.

Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі заявив, що глибоко стурбований інформацією про порушення перемир'я на Донбасі. Про це 31 липня повідомляє пресслужба Парламентської асамблеї ОБСЄ.

За словами Церетелі, домовленість про припинення вогню на сході України стала важливим кроком на шляху до реалізації Мінських угод.

"Стале політичне врегулювання конфлікту на сході України має ґрунтуватися насамперед на припиненні збройних зіткнень. Для людей у зонах конфлікту ця довгоочікувана тиша стала сигналом надії на припинення їхніх страждань у недалекому майбутньому", – сказав голова ПА ОБСЄ.

Церетелі закликав сторони конфлікту дотримуватися взятих на себе зобов'язань і утриматися від провокацій.

"Неповага до зобов'язань щодо припинення вогню ставить під загрозу майбутні переговори і зусилля з урегулювання конфлікту. Усі слова, озвучені сторонами конфлікту, мають відповідати їхнім діям", – підкреслив він.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що Об'єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли й після того, як перемир'я набуде чинності. Він також заявляв, що угоду про припинення вогню мають підписати всі учасники нормандського формату.

Режим припинення вогню набув чинності опівночі 27 липня. Бойовики "ЛДНР" заявили про готовність виконувати домовленості, однак згодом порушили їх.

Командувач операції Об'єднаних сил Володимир Кравченко підкреслював, що українські військові розцінюватимуть як наступ будь-який обстріл із боку російських найманців.

30 липня начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що в зоні проведення ООС фіксують тільки "поодинокі обстріли".

Сьогодні бойовики на Донбасі двічі відкривали вогонь, сили ООС у відповідь не стріляли.