У Пентагоні вважають, що Україна "творчо" використовує західну зброю у просуванні на Херсон

Військові чиновники США вперше назвали операцію в Херсонській області контрнаступом
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook
Український контрнаступ, який розпочався 1 вересня в Херсонській області, засвідчив, що українці "творчо" інтегрують військовий потенціал, наданий США й іншими союзниками. Про це 9 вересня заявила заступниця міністра оборони США з питань політики Саша Бейкер, повідомляє CNN.

За її словами, Пентагон уважно стежить за перебігом контрнаступу.

"Я думаю, що ми вже бачимо деякі обнадійливі ознаки, особливо в останні два дні", – сказала вона.

Водночас вона зазначила, що "росіяни – це грізний супротивник".

"Попереду, я думаю, довга битва", – додала Бейкер.

CNN зазначає, що це вперше, коли Пентагон назвав українську операцію контрнаступом. До цього міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі, оцінюючи бойові дії на південній ділянці фронту, уникали такого формулювання.

Раніше Остін під час пресконференції у Празі назвав "обнадійливим" успіх Збройних сил України під Харковом та Херсоном.

Контекст:

Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк 29 серпня повідомила, що ЗСУ на півдні України розпочали наступальні дії за багатьма напрямками. Після цього, 4 вересня, стало відомо про звільнення селища Високопілля у Херсонській області.

Як зазначає Reuters, наступ на півдні України обговорювали кілька тижнів, але подробиці про те, що там відбувається, "мізерні". Наступ у Харківській області агентство називає "несподіваним", але наголошує, що саме там Україна досягла деяких із найзначніших успіхів.

8 вересня президент України Володимир Зеленський офіційно повідомив про звільнення силами оборони України від російських окупантів Балаклії Харківської області. Загалом, за словами Зеленського, із 1 вересня ЗСУ звільнили понад 1 тис. км&³2; території України.