У Пентагоні вважають, що можливості HIMARS зараз дають ЗСУ змогу уражати більшість цілей на полі бою, "зокрема у Криму"

Наразі США надають Україні снаряди до HIMARS дальністю орієнтовно 80 км
Фото: EPA
За оцінкою США, українські військові можуть уразити більшість цілей на полі бою у війні з РФ за допомогою снарядів GIMLRS до реактивних систем залпового вогню HIMARS. Про це заявила заступниця помічника міністра оборони США Лора Купер на брифінгу 4 жовтня, текстову версію якого опубліковано на сайті Пентагону.

Журналіст запитав у неї про позицію США щодо передання Україні снарядів ATACMS до HIMARS дальністю приблизно 300 км.

"З погляду цієї можливості, але знову ж таки, з іншими можливостями, ми дивимося на те, що потрібно на полі бою. І за нашою оцінкою, з наявими можливостями GIMLRS, які є у них на HIMARS і які ми забезпечуємо за допомогою цього пакету [військової допомоги], вони можуть уразити більшість цілей на полі бою", – заявила Купер.

Журналіст зазначив, що зараз немає можливості вдарити з HIMARS по Криму.

"Ми думаємо, що вони можуть дістати більшості цілей, зокрема у Криму. І щоб було зрозуміло, Крим – це Україна", – сказала чиновниця.

ATACMS (Army Tactical Missile System) призначені для ураження цілей, розташованих у глибині оборони противника на відстані до 300 км від місця запуску. Для запуску ракети використовують модернізовані пускові установки РСЗВ M270 і M142 HIMARS.

Ці далекобійні ракети, як і сучасні танки, Україна вже не раз просила в союзників і досі діставала відмову.

Контекст:

Наразі США надають Україні снаряди до реактивних систем залпового вогню HIMARS дальністю орієнтовно 80 км.

15 липня міністр оборони України Олексій Резніков висловив думку, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. 16 серпня він висловив сподівання, що у США ухвалять політичне рішення про надання Україні ATACMS.

15 вересня лідер республіканської меншини в Сенаті США Мітч Макконнелл закликав дати Україні ракети ATACMS і танки.