"У перших рядах танкової коаліції повинен бути український танк". Міноборони України замовить для армії танки "Оплот"

Резніков: Я люблю кухню й музику різних народів світу, але у промисловості я залишаюся промисловим українопротекціоністом
Фото: mil.gov.ua
Міністерство оборони України вирішило замовити в "Укроборонпрому" танки БМ "Оплот". Про це заявив міністр Олексій Резніков під час візиту в Харківську область, повідомляє Міноборони.

Під час поїздки Резніков провів тестування цього танка

"Я переконаний, що в танковій коаліції в перших рядах повинен бути саме український танк, як от БМ "Оплот"... Я люблю кухню та музику різних народів світу, але в промисловості я залишаюся промисловим українопротекціоністом. Саме тому ухвалено рішення, що МОУ замовить в "Укроборонпрому" для української армії "Оплоти", – заявив міністр.

Фото: mil.gov.ua

Він також нагородив відзнаками співробітників кількох підприємств "Укроборонпрому" за внесок в обороноздатність України й зазначив, що концерн є "надійним партнером на шляху до перемоги".

Зі свого боку гендиректор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв наголосив, що протягом перших місяців повномасштабного вторгнення Україна вистояла, зокрема, і завдяки безперервній роботі концерну, адже перші зразки важкого західного озброєння Україна почала отримувати лише наприкінці весни 2022 року.

Контекст:

БМ "Оплот" – сучасний український основний бойовий танк, який важить 51 тонну, його випускає харківський завод імені Малишева. Призначений для ураження вогнем усіх видів наземних (надводних) і повітряних цілей, які летять на низькій висоті в умовах вогневої протидії противника. Є корінною модернізацією танка Т-84У "Оплот".

Його презентували під час військового параду до 30-річчя незалежності України 2021 року.

У базовій версії танка використовували деталі російського виробництва, тому було запущено програму "Бастіон" із модернізації та імпортозаміщення російських складників, повідомляв колишній заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк в інтерв'ю Defense Express. Планували, що нова версія танка з'явиться 2023 року.

У 2011–2019 роках Україна виготовила 49 танків "Оплот-Т" для Таїланду. 2021 року "Укрспецекспорт" повідомляв про доправлення одного "Оплоту" у США.