У прокуратурі повідомили, що в Одесі суди звільнили вісьмох фігурантів низки кримінальних справ для обміну на утримуваних бойовиками осіб

В Одесі звільнили кількох ув'язнених
Фото: pixabay.com

Люди, яких суди Одеси звільнили з-під варти для обміну на утримуваних бойовиками українців, є підозрюваними та обвинуваченими за низкою кримінальних проваджень щодо злочинів проти національної і громадської безпеки, територіальної цілісності України, повідомили у прокуратурі Одеської області.

В Одесі суди звільнили вісьмох фігурантів низки кримінальних справ для обміну на утримуваних бойовиками українців, сказала прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба у коментарі телеканалу "112 Україна".

"Загалом за кілька днів уже вісьмох осіб, які є підозрюваними та обвинуваченими за низкою кримінальних проваджень (злочини проти національної безпеки, територіальної цілісності, громадської безпеки), звільнили з-під варти у залі суду", – зазначила вона.

Верба нагадала, що Приморський районний суд Одеси звільнив фігуранта кримінального провадження щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі росіянина Євгена Мефьодова.

Місцеве видання "Таймер" повідомило вчора, що 13-го і 14 грудня суди Одеси постановили звільнити з-під варти кількох ув'язнених, яких утримують в одеському СІЗО. Зазначали, що планують обміняти Олександра Луценка та Ігоря Махіненка – фігурантів справи щодо замаху на нардепа від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка. З-під варти звільнили також подружжя Олексія та Олену Власенко. Їх підозрюють у передаванні бойовикам "ДНР" інформації про пересування вантажів Одеською залізницею. Обміняти планують Семена Бойцова, якого підозрюють у замаху на одеського майданівця Марка Гордієнка, зазначив "Таймер".

У списках на обмін є Максим Генк, якого обвинувачують у підпалах банкоматів, і колишній десантник Володимир Дорогокупець, написало видання. Його обвинувачують у вербуванні терористів і розбещенні неповнолітніх. За інформацією "Таймера", загалом обміняють 10 ув'язнених одеського СІЗО.

15 листопада президент РФ Володимир Путін і представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Віктор Медведчук зустрілися у Ново-Єрусалимському монастирі в російському місті Істра. Медведчук заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб і очікує від бойовиків звільнення 74 заручників до Нового року.

Цього самого дня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Путін переговорив із лідерами бойовиків Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким телефоном і вони підтримали ініціативу обміну людьми.

16 листопада Плотницький і Захарченко доручили підготувати обмін із Україною, однак досі його дати не визначено.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що на тимчасово окупованій території Донбасу утримують 168 українських заручників.

За її словами, деякі особи, яких бойовики з окупованих районів Донецької та Луганської областей хотіли обміняти, "категорично відмовилися" їхати в ОРДЛО, і потрібна додаткова верифікація списків.