У РФ за кордон виїхало вдвічі більше чоловіків, ніж вдалося мобілізувати до армії – Данілов

Данілов заявив, що кількість росіян, які не хочуть воювати проти України, зростає
Фото: Олексій Данілов / Facebook
Раді національної безпеки і оборони України відома точна кількість людей, яких Російській Федерації вдалося призвати на службу після оголошення "часткової" мобілізації. Про це 6 жовтня в ефірі телемарафону заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Відео інтерв'ю в YouTube опублікував канал "1+1".

"Кількість громадян, які на сьогоднішній день покинули РФ призовного віку і які мали призватися, вдвічі перевищує ту кількість, яка на сьогоднішній день зібрана росіянами. Ми розуміємо, де вони знаходяться, ми розуміємо, в який спосіб вони на сьогоднішній день мають бажання формуватися", – розповів секретар РНБО.

Він зазначив, що кількість охочих воювати проти України зменшується у геометричній прогресії.

"Одна справа – сидіти на дивані і розповідати, що всі погані, а ми тут цаци. Інша справа – брати до рук зброю та йти воювати. Ми маємо вже величезну кількість інформації стосовно відмови військових воювати, навчатися", – сказав Данілов.

Він нагадав, що в Україні діє програма здавання у полон. До військовополонених ставляться згідно з нормами Женевської конвенції, додав Данілов.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявляв про 200 тис. мобілізованих росіян, проте реальна їхня кількість менша, розповів в ефірі національного телемарафону представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

За даними Forbes, із Росії від початку "часткової" мобілізації виїхало приблизно 700 тис. громадян.

Контекст:

21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію у Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Шойгу уточнив, що призвати мають приблизно 300 тис. осіб. Водночас росЗМІ повідомляли, що під призов може потрапити 1,2 млн людей.

Шойгу і Путін стверджували, що мобілізовуватимуть лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), в яких є військово-облікова спеціальність і бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументували, і навіть місцева влада у РФ визнає, що мобілізує і "громадян, яких не мають призивати".

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх відправляють на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки.

В американському Інституті дослідження війни (ISW) 22 вересня спрогнозували, що російська мобілізація не змінить перебігу війни цього року і не позбавить Україну можливості звільнити більшу частину території до зими.