У РФ заявили, що смерть "заступника голови адміністрації" й "заступника глави поліції" Нової Каховки були інсценуваннями ФСБ

Гура заявив, що представники російських спецслужб показали йому запис, з огляду на який, його хотіли вбити
Скріншот: 1tv.ru
Призначений російськими окупантами "заступник голови місцевої адміністрації" Нової Каховки Херсонської області Віталій Гура, про загибель якого російські ЗМІ повідомляли на початку серпня, з'явився 12 вересня на пропагандистському "Первом канале" і заявив, що його смерть була фейком.

"Українські ЗМІ показують про мене, що я вже помер, загинув, убили. На початку серпня до мене підійшли і сказали, що на мене йде замах, надали запис, який є, хочуть мене вбити", – заявив Гура.

У сюжеті стверджують, що дії російських спецслужб нібито допомогли знайти й затримати "замовників і виконавців українських диверсій" у Херсонській області.

Також росіяни заявили, що вбивство "заступника начальника поліції" окупованої Нової Каховки Сергія Томка теж  було інсценуванням. Він також з'являється в сюжеті.

Скріншот: 1tv.ru

За версією російських пропагандистів, "співробітник СБУ Ілля Бондарчук" замовляв організацію диверсій у регіоні місцевим жителям. Окупанти затримали трьох людей: у сюжеті фігурують Віктор Бараненко, Олена Литвиненко й "молодий хлопець на ім'я Олександр" його обличчя на відео приховано, а голос спотворено.

Стверджують, що "співробітник СБУ" спілкувався зі своїми агентами через відкритий канал зв'язку і без будь-якої конспірації.

"Постанови вбивств організували з різницею в місяць, і за цей час співробітник СБУ так довірився своєму агентові, що розповів про фінансування такого терору з боку влади України", – заявили пропагандисти За їхньою версією, імовірний "співробітник СБУ" також розкрив "кримський осередок, де діяло глибоко законспіроване джерело".

Контекст:

Томко після захоплення Нової Каховки агітував інших поліцейських перейти на бік Росії, за що й дістав "підвищення" до заступника начальника місцевої поліції, писало "РБК-Україна". Офіс генерального прокурора повідомив його про підозру в колабораціонізмі. Інформація про вбивство Томка з'явилися 8 липня. Про це писав, зокрема, журналіст Олег Батурін із посиланням на джерела в місті, а також ексрадник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

Про вбивство Гури російські ЗМІ повідомили 6 серпня. Згідно з легендою, його розстріляли з пістолета Макарова і він помер дорогою до лікарні у Криму.