У Росії мобілізованим бракує спальних місць і форми – ГУР МО

Часткова мобілізація в Росії триває
Фото: EPA
Мобілізовані в Росії опиняються на пунктах збору без мінімальних умов, хворим не надають медичної допомоги. Про це повідомляє 4 жовтня Головне управління розвідки Міністерства оборони України в Telegram.

У розвідці розповіли, що на території танкового інженерного інституту в Омську планувалося розмістити 6 тис. мобілізованих. Станом на 30 вересня до інституту фактично прибуло 9 тис. осіб, до того ж до 1 жовтня очікували ще на 2 тис. мобілізованих.

"Керівництво закладу не має можливості забезпечити цей особовий склад навіть мінімальними умовами для проживання і харчування. Немає спальних місць, не вистачає вбиралень, у приміщеннях відсутнє опалення. Уночі температура повітря опускається до -6 °С. Серед мобілізованих багато хворих, яким не надається медична допомога", – ідеться в повідомленні ГУР.

Із цієї причини новоприбулих відправляють до Єкатеринбурга, але там ситуація аналогічна. Крім того, більшість мобілізованих не отримали військової форми, оскільки їм її забракло.

Контекст:

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призову підлягає приблизно 300 тис. осіб. Водночас росЗМІ повідомляли, що під призов може потрапити 1,2 млн людей.

Шойгу і Путін стверджували, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), котрі мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід. Однак в указі цього не задокументовано, і навіть місцева влада у РФ визнає, що мобілізує і "громадян, яких не мають призивати".

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх відправляють на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки. Також російські ЗМІ повідомляли, що мобілізують людей з інвалідністю та хронічними захворюваннями.