У СЦКК повідомили, що бойовики не дали гарантій безпеки для ремонту обладнання Vodafone на Донбасі

Зв'язок оператора "Vodafone Україна" зник на Донбасі 11 січня
Фото: Vodafone Ukraine / Facebook

На думку української сторони Спільного центру з контролю і координації на Донбасі, донецькі бойовики демонструють "активне небажання" сприяти відновленню зв'язку мобільного оператора "Vodafone Україна".

Роботи мобільного оператора "Vodafone Україна" з ремонту лінії зв'язку,  розміщеної в "сірій зоні" АТО, блокує сторона бойовиків. Про це сьогодні поінформувала українська сторона Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) на сторінці прес-центру штабу АТО у Facebook.

У повідомленні йдеться, що станом на 16 січня з української сторони за сприяння штабу АТО, української сторони СЦКК та спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ виконано всі процедурні кроки для забезпечення початку робіт, а також надано гарантії безпеки їх проведення.

"Разом із тим, процес вирішення цієї проблеми зі сторони ОРДО (окуповані райони Донецької області. – "ГОРДОН") перебуває на "нульовому" рівні: гарантії безпеки з боку НЗФ (незаконних збройних формувань. – "ГОРДОН") ОРДО, необхідні на час проведення ремонтних робіт, відсутні", – зазначила українська сторона СЦКК.

На її думку, присутнє "активне небажання керманичів ОРДО здійснити будь-які конструктивні кроки для відновлення роботи мобільного оператора "Vodafone Україна".

"Маскуються масованими інформаційними "вкидами" та поширенням у підконтрольних їм ЗМІ інформації, яка звинувачує українську сторону у неспроможності та небажанні проведення зазначених ремонтних робіт. Такі дії московських кураторів ОРДО виглядають більш цинічно на тлі офіційних статистичних даних", – ідеться в заяві.

Станом на 16 січня українська сторона СЦКК отримала 27 заявок на проведення ремонтно-відновлювальних робіт на об'єктах інфраструктури Донецької області, погодила 20, решта "у відповідні терміни буде своєчасно задоволена". Водночас із боку ОРДО "погоджена лише одна заявка".

"Українська сторона СЦКК сподівається, що за сприяння СММ ОБСЄ все ж таки вдасться розпочати роботи з відновлення пошкодженого обладнання мобільного оператора "Vodafone Україна", що дасть змогу громадянам України, які змушені перебувати на тимчасово не підконтрольній уряду території України, найближчим часом почути голоси рідних та близьких", – ідеться в повідомленні.

Зв'язок "Vodafone Україна" в Донецьку припинив працювати 11 січня.

13 січня на запит "Комсомольской правды" у Vodafone повідомили, що досі не з'ясували причини втрати зв'язку. У компанії додали, що не можуть гарантувати повернення зв'язку і послуг оператора, якщо пошкодження сталося на підконтрольній "ДНР" території.

15 січня представники "Vodafone Україна" повідомили, що не можуть дістати доступ у "сіру зону" на Донбасі для ремонту пошкодженої лінії зв'язку.

Улітку 2015 року "ДНР" почала поширювати стартові пакети "республіканського мобільного оператора "Фенікс", який сепаратисти створили на базі захопленого обладнання "Київстар".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.